Снимка: БТА

В шестмесечен срок от влизане в сила на промените в Кодекса за социално осигуряване, тазгодишните пенсионери ще могат да поискат изчисляване на пенсиите им по стария ред. Депутати са внесли днес в парламента промените, които ще позволят това.

Още по темата
Ако той е по-благоприятен за тях, пенсията им ще бъде изплащана по този размер, съобщи социалният министър Бисер Петков в Министерския съвет.

Бъдещите пенсионери пък едновременно с подаване на заявление за отпускане на пенсия ще имат правото да изберат дали тя да бъде изчислена по начина, действал до края на 2018 г. или по новия ред. Ако изберат първия вариант, представят документи за трите години по избор преди 1997 г.

"Никой няма да бъде ощетен от прилагане на новия начин на изчисляване на индивидуалния коефициент", увери отново министърът. Според него новата формула е по-благоприятна за хора с нормална трудова биография, възходящо заплащане и кариерно развитие.

Преходният период ще е до началото на 2023 година, когато ще започне да действа само новият начин за изчисляване на пенсията, вземащ предвид дохода след 2000 година. Министърът каза, че това ще позволи ускоряване и улесняване на пенсионното производство и електронизирането му.

Петков съобщи, че около 1300 души ще бъдат ангажирани с извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания. Тя ще се извършва във всички 146 дирекции "Социално подпомагане" в страната.

В бюджета на МТСП за тази година са предвидени 75 млн. лв. за т.нар. услуги в домашна среда – личен, социален асистент и домашен помощник.

С приети от МС промени се регламентират задълженията на работодателите за назначаване на хора с увреждания във фирми с над 50 души персонал. Бизнесът ще има три месеца за това след обнародването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase