fallback

Помощите за семейства, чиито деца не посещават училище редовно, ще бъдат отнети. Това заяви депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова в Денят ON AIR и допълни, че с подобни санкции за последните две години в класните стаи са се върнали 40 000 ученици.

Тя заяви, че липсата на образование прави следващите поколения неконкурентоспособни. Именно поради тази причина се стига дотам, че те стават контингент на социалното подпомагане.

"Целта на внесеното предложение е по-строгото обвързване при получаване на помощи за безработни и деца. Липсата на образование прави тези деца неконкурентоспособни", заяви тя.
Oще по темата


Ангелова допълни, че целта е родителите да бъдат ангацирани и да стимулират децата си да учат редовно.

"Трябва да бъдат направени комплексни мерки за този проблем. Предлагаме, ако в един месец има повече от три дни отсъствие за дете от предучилищна възраст, и за ученици, които са пропуснали над 5 учебни часа, помощта за семейството да се спира за срок от една година", каза Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели още, че помощите в момента не са никак малки и поради тази причина се надява санкциите да имат дисциплинарен ефект.

"Образованието е приоритет на правителството. Месечните помощи не са никак малко. Тази мярка трябва да има дисциплинарен ефект. За две години върнахме около 40 000 деца в училище. При първолаците помощта при семейства с доход под 450 лева е 250 лева. Тя е еднократна. Досега тази помощ се изплащаше веднага, но тогава децата не посещаваха редовно часовете. Затова сега тя ще се изплаща на два транша - в начало на учебната година и в началото на втория срок. Сега помощите за едно дете са 40 лева, за две са 90 лева, за три - 130. При повече от три за всяко дете се получават по 35 лева на дете", завърши Ангелова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Това е за доклад до ЕНП.

13

директор

преди 5 години

А какво става с тези, които не получават помощи, но децата им допускат отсъствия??

12

Повредиха децата

преди 5 години

Затворете всички училища и детски градини подава охраната на България. Децата са тероризирани еже секундно с тежко терористична дигитално холограмна видео техника снабдена с грип и СПИН деструктори и активатори..Няма неповредено дете.Техниката е закупена от терористи с ограбени от народа хиляди милиони живи кървави евра, ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА чл32,чл29 и чл 28.

fallback