fallback


Джипитата скочиха срещу предложението НАП да има достъп до медицински данни. От съсловните организации на медиците предупреждават, че за нуждите на фискалния контрол данъчните ще могат да преглеждат всички лечения и изследвания, назначени на един пациент.

Според личните лекари тези промени ще нарушат лекарската тайна. Всичко започва заради новата наредба на НАП за новите касови апарати. Според медиците ако приходната агенция следи в реално време дали личните лекари издават касов бон, тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти.

Заместник-председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов заяви, че част от пациентите са обезпокоени от новата наредба.

"Част от пациентите не се обезпокоени от промените, други обаче приемат идеята с крайни резерви", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

От неправителствения сектор поясняват, че всеки един пациент трябва сам да решава, с кого да споделя информация за медицинското си състояние.

От НАП са категорични – агенцията не изисква данни за здравословното състояние на пациентите, като това било обяснено на брашновите организации и разработчиците на медицински софтуер. Лекарите обаче алармират и за други евентуални проблеми, които могат възникнат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

анонимен

преди 5 години

В др. държави, даже и в африка ходят да видят кой има нужда от помощ от държавата да не изпаднат хората. Тук е най дълбоката дупка в тинята, гледат кой да повлечат къ дъното. После се чудат къде са хората.. Българчетата вече се раждат в чужбина. Те не познават изпаднала комунистическа българия.

14

Анонимен

преди 5 години

Нали са ЕТ, защо не издават касови бележки? А, защо ни карат да се записваме при еднолични търговци и да им пълним джобовете , въпреки, че те не извършват кой знае какви манипулации и прегледи. За да отидеш на специалист трябва да им се молиш за направление.

13

Бравос бре

преди 5 години

Лекарите или са неграмотни или се правят на такива! НИКЪДЕ не фигурира ЕГН на пациент, в информацията събирана от НАП с новите касови апарати! Как ще направят връзка между заплатена услуга (процедура) с конкретен клиент (пациент, бе докторчета? Що се правите на ударени?

fallback