Джипитата скочиха срещу предложението НАП да има достъп до медицински данни. От съсловните организации на медиците предупреждават, че за нуждите на фискалния контрол данъчните ще могат да преглеждат всички лечения и изследвания, назначени на един пациент.

Според личните лекари тези промени ще нарушат лекарската тайна. Всичко започва заради новата наредба на НАП за новите касови апарати. Според медиците ако приходната агенция следи в реално време дали личните лекари издават касов бон, тя получава достъп до медицинските досиета на всички пациенти.

Заместник-председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Николай Брънзалов заяви, че част от пациентите са обезпокоени от новата наредба.

"Част от пациентите не се обезпокоени от промените, други обаче приемат идеята с крайни резерви", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

От неправителствения сектор поясняват, че всеки един пациент трябва сам да решава, с кого да споделя информация за медицинското си състояние.

От НАП са категорични – агенцията не изисква данни за здравословното състояние на пациентите, като това било обяснено на брашновите организации и разработчиците на медицински софтуер. Лекарите обаче алармират и за други евентуални проблеми, които могат възникнат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase