Снимка: Архив, Dnes.bg
fallback

С фалшификацията, която се прави, се нанася сериозен удар над доверието на хората в НОИ, смята бившият социален министър Иван Нейков. Той коментира измамите с миньорски пенсии в Силистра.

Излиза, че може да си миньор и да прекараш 20-30 години под земята, но и да не си виждал мина и да се сдобиеш със същите права, коментира Нейков пред bTV.

Oще по темата

"Такова фалшифициране е възможно само с подкрепа отвътре. Как функционира системата за определяне на пенсиите - човек, който казва, че вече има необходимите години и стаж, за да се пенсионира, събира всички документи и ги представя в НОИ. Хората, които трябва да упражняват този контрол, не само не са го упражнявали, но и са поощрявали подобни измами. Лошото е, че в НОИ има професионалисти, върху които пада това петно", смята той.

"Контрола се упражнява на ниво териториално упражнение, Там се взима решението дали да бъде признат осигурителния стаж. На местно ниво Милен Пенчев е достатъчен връх", коментира Нейков.

"Подават се документите, поема ги експерт, който да работи по преписката. Окончателното решение се взима от ръководителя на НОИ. Поне през трима души трябва да мине една преписка", обясни бившият министър.

"Ако погледнем средния размер на пенсията, едва ли тя е била целта. Вероятно, това са предположения, става дума за опит да се получат пенсии в условията на ранно пенсиониране и става дума за пенсии, близки до тавана, тоест над 800 лв.", предполага Нейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Скептик

преди 5 години

МФ и НОИ да проверят фирма ЕТ Ню Шанс. В.Търново, ЕИК 814193211. В механа Чешмата в Арбанаси порциите са наполовина. Интересно какви осигуровки плащат.

37

МНОГО ЩЕ ВЗЕМЕШ!

преди 5 години

До ай сиктирС 40 години трудов стаж ми дават половината колкото на младежи без стаж!Ръководството най-отговорно ми заяви, че ако ми дават колкото тях и се прибави стажа от 40% МНОГО ЩЕ ВЗЕМЕШ! Това е типичен пример на УРАВНИЛОВКА....

36

Окръжна болница

преди 5 години

До фактПенсионер съм и съм плащал здравни вноски над 40 години.За операция на камък в мехура ми взеха на ръка 3000 лв. без никакав документ!!!!Откога се превърнаха в частни държавните болници?На всеки етаж на болницата има рекламни билдбордове за лазерни операции.Цена никъде не се споменава а ти вземат на ръка без документ хилядарки!

fallback