Снимка: Reuters

66 случая на морбили са регистрирани у нас, съобщават от министерството на здравеопазването. От тях 41 са лабораторно потвърдени към днешна дата.

Още по темата
Болните са регистрирани в пет области в страната - Благоевград – 48 заболели, София-град – 8 заболели, София-област – 8 заболели, Бургас – 1 заболял и Пловдив – 1 заболял.

Най-много заболели са деца от 1 до 4 годишна възраст – цели 29 случая. При бебетата до 1 годинка заболелите са 14.

8 са случаите на разболели се над 20-годишна възраст.
 
Според данните на здравното министерство 74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за проведени имунизации.
 
МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase