В последните няколко седмици сред дискутираните теми в обществото се завърна темата за дребната шарка, позната още като морбили. Вече над 30 човека са болни от морбили, а заедно с темата за болестта още по-наболял стана въпроса и за ваксините и най-вече за хората, които отказват да имунизират себе си или децата си.

Дребната шарка е опасно инфекциозно заболяване, което беше останало в историята. По данни на Здравното министерство имунизационният обхват на населението не отговаря на изискванията на Световната здравна организация.

"Тези които не са ваксинирани, се надявам на благоразумието на колегите лекари да ги ваксинират. За сега мисля, че няма опасност от епидемия", посочва пред Deutsche Welle проф. Тодор Кантарджиев, националният консултант по микробиология.

Според проучване на ЕК в България цари най-голямо недоверие към ваксинирането. Едва 2/3 от българите смятат, че ваксините са безопасни. Според проф. Тодор Кантарджиев обаче само половин процент от майките са против ваксините.

от другата страна са онези, които по една или друга причина, не искат да имунизират себе си или децата си. Ема Черногорска е председастел на сдружение, което се бори за подобряване на ваксиналната профилактика. Тя има две деца, първото е ваксинирано, второто - не.

"Самият факт, че има много случаи на морбили при ваксинирани сочи, че всъщност не неваксинираните боледуват, не неваксинираните разпространяват заразяването", сочи Ема.

Основният й страх е от негативните странични ефекти на имунизацията. Тя и други родители искат от специалистите да признаят, че е възможно да се получат увреждания след ваксиниране.

Медиците са категорични: "Ваксините бяха обвинявани в какви ли не неща, което  медицински се доказа, че е невярно", отсича проф. Кантарджиев.

Юлия вече 21 години живее в най-големия си страх. Дори и тя обаче не отрича ваксините. Третото й дете, Гого, е диагностициран с бактериален менингит, а всичко почва след реимунизация.

"99% съм сигурна, че това дете е пострадало от ваксината", казва Юлия.

Въпреки това тя е ваксинирала другите си деца.

"Не става да си против нещо, което помага на населението да оцелява", смята тя. Тя все пак посочва, че според нея е редно да бъдат правени изследвания дали организма може да понесе ваксината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase