fallback

3 март, денят в който празнуваме Освобождението на бъларския народ от османска власт и който поставя началото на третата българска държава, е денят, в който се подписва Санстефанският мирен договор.

По стар стил датата е 19 февруари. За първи път празникът е на 3 март през далечната 1917 г. Архивите пазят спомена за отбелязването на свободата на България, предава Bulgaria ON AIR.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него.

На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.

Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален. Но винаги е бил ден, в който България традиционно отдава почит на руските военни, допринесли за Освобождението.

След 1944 г. празникът преминава минорно. Но е факт, че дори през войните, винаги е бил отбелязван. Винаги в София, винаги пред Св. Александър Невски и паметника на незнайния воин. Паралелните чествания са в Плевен, а по-късно и на в. Шипка.

Периодичният печат и архивните документи, въпреки политическите и обществени настроения през годините, сочат, че традицията да празнуваме свободата си е поддържана десетилетия.

Проявява се различно, в зависимост от политическата конюнктура, зависима е и от взаимоотношенията между България и Русия. Но този "велик празник на Освобождението“, както го нарича печатът, винаги се е чествал като израз на всенародната признателност за извоюваната свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

11111

преди 5 години

До аз Едно въпросче Ако не бяха селяните вие гражданите какво щяхте да ядете ?

19

Анонимен

преди 5 години

Ако на тази дата американците ни бяха освободили от Турско, сега всички медии от една седмица щяха да гърмят всенародни тържества, все едно сме спечелили Световната купа по футбол. Но за лош късмет това сториха руснаците, за това трябваше да изтърпим няколко *** псевдоисторици как в национален ефир ни обясняват, че делото по освобождението всъщост прееб*ло българския народ и колко добре живеело през османското съвместно съжителство.

18

Анонимен

преди 5 години

Aбе,ти си се побъркал с този Брест-Литовски мирен договор.Имаш фиксация върху него,*** на лекар

fallback