Цвета Караянчева. Снимка: архив, БТА

Трети март е датата, в която България възкръсва. Това е ден на преклонение, почит и благодарност към воините, които извоюваха свободата ни, към бунтовниците, които участваха, към опълченците, хората, които осъзнаха, че свободата е по-свята от собствения им живот. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на НС Цвета Караянчева.

Не бива да имаме ниско самочувствие, защото освен че сме българи и имаме своите национални каузи, ние сме европейци и имаме своя принос към развитието на Европа, каза Цвета Караянчева и добави, че трябва да бъдем признателни на всички, които пожертваха своя живот, защото без тяхната саможертва днес нямаше да има възможност да живеем в тази България, в която живеем.

„Ние никога не трябва да забравяме историята. Трябва да учим децата си не само в училище, но и у дома, трябва да им показваме паметниците, останали от нашите деди. През ежедневието си да показваме символите на почит, която трябва да отдадем на всички загинали за свободата, но трябва да гледаме и напред. Трябва да завещаем на нашите деца и внуци ценностите – прословутата българска смелост, чест и достойнство, защото героите, които са умирали за Освобождението на България, не са били велики личности, те са станали такива, защото са смели и отдадени на мечтата си за свобода и са осъзнали че свободата е най-ценното нещо“, каза Караянчева.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пожела на всички да бъдат горди, да носят в сърцата си заветите на дедите си и винаги да се завръщат в България, защото това е тяхната родина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase