Кадър: Нова тв

Близо 50 туристи потеглили на 21 февруари на екскурзия до Италия, която обаче се превърнала в истински ад. Вместо да се забавляват на карнавала във Венеция, те поиграли хоро пред автобуса си, който не можел да запали.

Проблемите с возилото започнали още на първия ден.

"Беше или адски студено или адски топло, хората отзад умираха от жега, ние бяхме по средата и духаше адски, трябваше да си слагам яке за да не ми отвее краката", разказва Георги Иванов пред Нова тв.

На магистралата в Хърватска пък автобусът загаснал и шофьорът отбил за близо едночасов ремонт. През това време пътниците чакали отвън с надеждата, че повредата ще бъде отстранена.

Но ремонтите продължили и на втория ден. 

"На сутринта в Загреб пак се виждаше, че те продължават да поправят автобуса. Явно са знаели от самото начало, че има проблем, но въпреки това са тръгнали", коментира друга потърпевша - Йоана Серафимова.

Докато в деня, в който трябвало да тръгнат за България, автобусът изобщо не запалил.

"В агенцията на спешния телефон те ни казаха, че до 10 минути ще ни върнат обаждане, на нас не ни върнаха”, казва още Серафимова. Тя била с двете си деца на 10 и на 13 години. Благодарна е, че имало друг български автобус на екскурзия там, а хората я поканили вътре, за да се столят децата. Те тръгнали за България с другия автобус. Останалите обаче останали навън.

"Беше ни обещано след  1 час мръзнене, че ще дойде италиански автобус, който ще ни откара обратно. Но след 3 часа чакане ни бе съобщено, че са ни намерили хотел", разказва Виолета Тотева.

"После казаха трябва да отидем сами, с градски транспорт. Което е на 20 километра", коментира Георги Иванов.

Хотелът и билетите за градския транспорт поели от туроператорската фирма, с която пътували. А автобус за България трябвало да дойде в 9 часа сутринта.

"Но такъв автобус така и не пристигаше, в 9 трябваше да освободим стаите и тръгнахме да обикаляме безцелно градчето. Беше първо за 10, после 11, 13. Никакво обяснение, ходете, пийте си кафенце, правете си каквото искате. Изцяло на наши разноски беше закуска, обяд, престой, стоене на улицата. Най-накрая, в 4 дойде", коментира още Виолета Тотева.

Причина за чакането - от фирмата решили да пратят автобус от България.

"Не са оставяни хората да бедстват сами, без да се погрижи някой", коментира екскурзоводът Весела Паскалева.

От турооператорската фирма, организирала екскурзията – "България Травъл", посочват в писмено становище, че повредата на автобуса се появила по време на пътуването. Той е минал технически преглед, а от фирмата отговорили на всички обаждания. Ще бъде предложена и компенсация.

От министерството на туризма също са проучили случая. Туроператорът отговаря на необходимите законови условия да работи, има и задължителната туроператорска застраховка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase