Снимка: Reuters, архив
fallback

Сдружението "Българска отбранителна индустрия" и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Oще по темата
Причината, за да бъде изпратено писмото с тази покана е нуждата страната ни да има дългосрочна стратегия за отбраната. Това обясни в студиото на "Денят ON AIR" съпредседателят на сдружението Акад. Стефан Воденичаров.

"Първата ни молба е: Искаме държавата да каже какво предвижда като участие на българската отбранителна индустрия в трите проекта за превъоръжаване на българската армия", каза той и подчерта, че вече има окуражаващи сигнали, защото Министерството на отбраната вече е отделило част от работата за родната индустрия по проекта за бронирани машини.

Бившият председател на БАН допълни още, че в стратегията за българската отбрана трябва да залегне и въпросът с кадрите, защото по думите на акад. Воденичаров много от родните учени, които са големи професионалисти, вече не работят в тази сфера, а именно разработването на нови и нови системи е най-важното, за да се задържи България сред големите сили в оръжейната индустрия.

"Държавата, през последните 30 години, не отделя никакво внимание на научно-техническото подпомагане на българската отбранителна индустрия", посочи още съпредседателят на сдружение "Българска отбранителна индустрия" пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Стефан Воденичаров изрази увереност, че желаната среща с министрите Емил Караниколов и Красимир Каракачанов ще се състои и подчерта, че стратегия е необходима, защото губим качествените експерти, а на тяхно място няма подготвени кадри, които да работят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен24 "Че кво ли произвежда тая "отбранителна индустрия" ? Кораби, танкове, самолети, ПРО, крилати ракети, хеликоптери, стратегически ракети може би?"Мноо ги разбиъш тея работи, нъли? Можеш да изброиш и още военни продукти, нали? Що не си траеш, неграмотнико?

18

Анонимен

преди 5 години

До То няма близкосрочнаИ като дойдеш после ти на власт курнело, каква ще ти е отбранителната стратегия?

17

То няма близкосрочна

преди 5 години

А някои говорят за дългосрочна!? Не виждате ли, управляващите треперят дали мандата си ще изкарат, вие очаквате дългосрочни виждания!? Те не виждат по далеч от носа си, затова трябва да се махат!

fallback