Снимка: Reuters, архив

Сдружението "Българска отбранителна индустрия" и ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха среща с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Още по темата
Причината, за да бъде изпратено писмото с тази покана е нуждата страната ни да има дългосрочна стратегия за отбраната. Това обясни в студиото на "Денят ON AIR" съпредседателят на сдружението Акад. Стефан Воденичаров.

"Първата ни молба е: Искаме държавата да каже какво предвижда като участие на българската отбранителна индустрия в трите проекта за превъоръжаване на българската армия", каза той и подчерта, че вече има окуражаващи сигнали, защото Министерството на отбраната вече е отделило част от работата за родната индустрия по проекта за бронирани машини.

Бившият председател на БАН допълни още, че в стратегията за българската отбрана трябва да залегне и въпросът с кадрите, защото по думите на акад. Воденичаров много от родните учени, които са големи професионалисти, вече не работят в тази сфера, а именно разработването на нови и нови системи е най-важното, за да се задържи България сред големите сили в оръжейната индустрия.

"Държавата, през последните 30 години, не отделя никакво внимание на научно-техническото подпомагане на българската отбранителна индустрия", посочи още съпредседателят на сдружение "Българска отбранителна индустрия" пред Bulgaria ON AIR.

Акад. Стефан Воденичаров изрази увереност, че желаната среща с министрите Емил Караниколов и Красимир Каракачанов ще се състои и подчерта, че стратегия е необходима, защото губим качествените експерти, а на тяхно място няма подготвени кадри, които да работят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase