Общ преглед

Българинът е убеден, че външната политика на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни по целия свят.

Според по-голямата част от участвалите в изследването, международните политики на двете суперсили - САЩ и Русия, дестабилизират света.

Според данните, почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% от общо 52 494 интервюирани граждани по целия свят, имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили. Политиката на САЩ все пак има с 4% повече негативно отношение сред анкетираните.

Като цяло само един от четирима вярва, че външната политика на двете суперсили има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Далеч по-малко са хората, които считат, че външната политика на ЕС и на Китай дестабилизира света – 31% от анкетираните считат това за ЕС и 42% - за Китай.

Данните от проучването сочат още, че около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Погледнато в глобален мащаб, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България показват сериозно одобрение от нашите съграждани за международната политика на Европейския съюз. Цели 60% от българите смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

Противоположно, с най-ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. Цели 56% от сънародниците ни смятат външната политика на Щатите за дестабилизираща, а едва 24% от анкетираните я одобряват. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно.

Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата за ролята на най-многолюдната държава в света.

"Жалко е, че единствената определена като положителна глобална сила, ЕС, е в дълбока вътрешна криза". Глобалната картина отново наподобява тази по време на Студената война, но всъщност е съвсем различна, защото глобалният ред, установен след Втората световна война, се разпада пред очите ни с всеки изминал ден", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"В миналото напрежението между суперсилите всъщност не беше дестабилизиращо - заради договорените правила. Обратно, основната характеристика на настоящата международна обстановка, най-просто може да се определи с две думи: без правила", допълни още експертът.

По думите му има нужда от спешен диалог между САЩ, Русия, Китай и ЕС за нови международни правила.

"Исторически погледнато, всеки нов световен ред винаги се е налагал със сила и кръв. Не можем да си го позволим отново, защото следващият път ще бъде последен за всички", завършва своя коментар Кънчо Стойчев.

Коментари Напиши коментар

138

Анонимен

преди 3 месеца

До САЩ искат мир
Изтеглят се защото Путин си избра Тръмп. Ще си избере и следващите президенти. Путин требе да постигне мир, като прегази украинската хунта и освободи малорускито население там. Също така да присъедини и другата измислена държава - Северна Корея на Балканите -- Макесоросдония на Заев узурпатора и да я върне в чертите на България.

137

Анонимен

преди 3 месеца

При Тошо 26 икономика в света, днес 66 икономика. Ако бяха БКП на власт естествено щяха да се преориентират към Китай и днес щяхме да правим по техни лицензи скъпа черна техника , включително луксозна за Европа. Нещо като български Хуавей. Въпреки всичко хората ни дадоха да имаме завод за Грейт уол, обаче партията наша не му даде да работи тук и се изнесе в чужбина. Щото въобще няма корупция, само Иванчева взема подкуп, подметнат и зад гърба в колата.

136

Анонимен

преди 3 месеца

Нормално част от хората са повлияни от антируската пропаганда по целия свят. Но се видя, че евросъюза и САЩ си създадоха Ислямска държава, а Русия я унищоже за броени месеци. Видя се кой стабилизира и кой дестабилизира. Ако България спре да дава подаръци на запада - милиарди за самолети, златни концесии, те веднага ще активират турското малцинство тук за пъклените си дестабилизирания. Западът е една малка периферия, с изчерпани ресурси. Затова са бесни, ПРОПАДАТ И Е НЕИЗБЕЖНО.