Снимка: Reuters
fallback

Повечето от половината (53%) от българските граждани декларират, че имат доверие на Европейския съюз, сочат данните от проучване на Евробарометър, проведено в края на 2018 година.

Резултатите са с 9 процентни пункта над средната стойност, измерена в целия Съюз. Под една трета (30%) от българите декларират недоверие към ЕС, а останалите нямат мнение по въпроса.

Сред държавите с най-висока степен на доверие към ЕС са Литва (65%), Дания (60%), Швеция (59%), Холандия (57%), Малта (56%) и Португалия (55%). На средноевропейско ниво се регистрира известен ръст в положителната оценка към ЕС – 43%, ръст с 3 процентни пункта в сравнение с пролетта на 2018 г.

Според данните българските граждани запазват одобрението си към институциите на ЕС и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните им еквиваленти.

Над половината от анкетираните наши сънародници (51%) вярват на Европейския парламент, а в същото време едва 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45% (ръст от 2% спрямо пролетта на 2018 г.), а това в националното правителство – 22%.

Сред европейските политики българското обществено мнение традиционно изразява най-висока подкрепа (87%) за възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги. Общата политика за отбрана и сигурност се подкрепя от 72%, общата външна политика на ЕС – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на сто от българите.

Преобладаващата част от българските (57%) и от европейските граждани (58%) споделят оптимистични възгледи относно бъдещето на Европейския съюз.

Що се отнася до бъдещото разширяване на ЕС, делът на хората у нас, които подкрепят приемането на нови държави-членки (51%), е по-висок от средноевропейското ниво (43%). Традиционно българите споделят положителни възгледи относно идеята държавите от Западните Балкани да се присъединят към Европейския съюз, сочат още данните от изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 5 години

До VictimizedТи може и да живееш добре, тея дето лапат еврофондове може да живеят добре, но не ми говори за всички, понеже хората се самоубиват с темпове нечувани преди.Другарю Пинокио, само напиши: Самоубийствата у нас намаляват и чети.Има статия във вестник Труд със статистически данни, които казват, че самоубийствата намаляват и , че България е на последните места и по този показатал в Европа :-)Тъпите хибридки не вървят!

39

Анонимен

преди 5 години

На кого да вярвам ?На братски СССР и БКП ?Които си замълчаха за Чернобил и осакатиха толкова много хора в България ?!

38

Доктор

преди 5 години

До VictimizedСлушай бе, ръбест комуноид , всички живеем днес нормално ,защото се отървахме от руската паяжина ! Бяхме си умрели въшки по времето на "развития социализъм" !

fallback