Снимка: Pixabay

Проектонаредбата за придобиване на специалност в медицината, която предвижда държавата да плаща заплатите на младите лекари, решили да останат у нас, урежда много малка част от кадровия проблем в здравната система. Това мнение изрази д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Бедна България готви най-скъпо платените за едно общество кадри за богата Западна Европа, което е пълен парадокс... Най-често причината е, че възнагражденията у нас и в Западна Европа са коренно различни. По-големият проблем у нас обаче са тежките диспропорции във възнагражденията между лекарите. Това доведе до фаворизиране на определени специалности в медицината и подценяване на базови специалисти". 

Според д-р Виткова има много начини студентите да се насочат към дефицитните специалности.

"Няма да можем да задържим един лекар само с увеличение на заплатата, защото той търси своята професионална реализация. Трябва да сестимулира реализацията на медицинските служители, да се финансират научни проекти, да се даде възможност  на лекарите за  участие в научни конгреси... Що се отнася до качеството на медицината в България, в наши лечебни заведени, особено в университетските, вече има оборудване, което е на над средното европейско ниво". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase