Снимка: Pixabay

Една пета от българите имат психиатрични проблеми.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

Още по темата
"Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза", признава обаче шефът на сектор "Психично здраве” в центъра д-р  Захари Зарков пред "Труд".

Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести.

"Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н", допълва д-р Зарков.

Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

"Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас", обяснява експертът.

Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

Коментари Напиши коментар

128

Жиб.

преди 5 месеца

До 1944 г. психично болните у нас са били 2-3% а при бай Тошо 15% което значи,че са се нароили заради социализма.

127

Анонимен

преди 5 месеца

Напрежение и стрес има навсякъде, но тук, в допълнение има бедност, несигурност и безперспективност. С този допълнителен товар малцина могат да се преборят и да оцелеят. Няколко години навън ми удължиха живота и стабилизираха материалния статус на семейството. ТУК е като душегубка!

126

(-_-)

преди 5 месеца

По-скоро 1/2ра са изтрещелите. От ненормалните условия е това..