Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

След срещата между премиера Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев вчера стана ясно, че България и Македония ще работят за нулеви ставки и отпадане на митата между двете страни.

Oще по темата
"Това е една от поредицата срещи, които доказват, че отношенията с югозападната ни съседка вървят в положителна посока", категоричен бе в студиото на "Денят ОN AIR" зам.-председателят на Българския културен клуб в Скопие Мирослав Ризински.

Митата между България и Македония са от 5% до 35%, докато със Сърбия са нулеви. Според македонския премиер, ако ставките се отворят, то ще нарасне и търговията между двете страни. След подписването на договора за приятелството през 2017 година тя скочила със 7%, а през 2018 вече ръстът достигнал 10%.

"Има голям интерес на чуждестранни инвеститори да инвестират през България в Македония. А едно от препятствията пред това са именно тези мита", отбеляза още Мирослав Ризински.

Пред Bulgaria ON AIR политическият анализатор Илия Лазаров допълни, че годините около и преди приемането на една държава в НАТО и ЕС са най-важните за икономическия ѝ подем. "Приемането в НАТО на практика създава гаранция за инвеститорите, че вложените от тях средства няма да пропаднат заради някакъв вид турболенции", подчерта той.

Какво казаха още двамата гости вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

До 9

преди 5 години

Защото договора е между Гърция и Македония

6

Анонимен

преди 5 години

АМА ЗАЩО НЕ ПОКАНИХА ВЕЛИКИЯТ ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛ БОРИСОВ НА ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА В ПРЕСПА. ПОДПИСАХА СИ ГО БЕЗ НЕГО.

5

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен"Бойко е такава сила че 10 години червените са в поза партер и само *** ама няма кой да изкарат срещу него."---Да, бе, сила! На Боко Тиквуня само кметът на Симитли му стига. За какво да се мъчат "червените" да му търсят друг? :)

fallback