Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

В приятелска атмосфера се състоя срещата между Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев, предаде агенция "Фокус".

"Току-що завърши една близка и приятелска среща с моя добър приятел Бойко. Нашите две държави са пример за новата реалност на Балканите – два братски народа, които създадоха отношение на близко приятелство. Македония премина през сериозни политики. Преди няколко дни нашият парламент прие устава за промяната на името, а след това ратифицирахме и Преспанския договор. И изразяваме огромна благодарност на българския народ и премиера Бойко Борсов, защото това нямаше да е възможно, ако Борисов със своята храброст, със своя европейски дух и по европейски начин, типичен за 21 век, не спомогна за подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Благодарение на този договор лично аз като премиер на Македония имах храброст и сила да продължа и да вляза в обществения спор за името на нашата държава“, каза Заев

Той посочи, че Македония благодари на България за това, че държавата ѝ е помогнала да получи историческия шанс да стане 30-ият член на НАТО.

"Ние се превърнахме в държава, в която има мир, сигурност и стабилност. И всички наши съседни държави ще имат интерес от това“, категоричен бе Заев.

Той посочи, че Македония ще има шанс още през юни да започне преговори за членство и в Европейския съюз. По думите му това е възможно, защото по време на европредседателството си България е поставила във фокуса на вниманието Западните Балкани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар