Снимка: Архив, Булфото
fallback

Живата охрана в Спешните центрове не е решение на проблемa с насилието над медици. Така коментира пред "Фокус" председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ Десислава Кателиева поредния случай на агресия срещу медик в Горна Оряховица.

Oще по темата

Десислава Кателиева запита какво ще се случи, когато екипи отидат на адрес, където вече нямат охрана.

Една от мерките, която беше въведена за справяне с проблема -паник бутоните в линейките, остана на заден план без успешна реализация.

Според д-р Кателиева до някаква степен решение на проблема би било въвеждането на радиостанции, които освен радио връзка, имат и „паник бутон“ и GPS. Кателиева посочи и че в защита на медиците има внесени промени в Наказателния кодекс още през 2013г., но не е имало ефект.

"Въпросът е колко от хората, които бяха хванати за агресия срещу спешни медицински екипи, понесоха наказанията си с цялата тежест на закона? Основно го отнесоха няколко рецидивисти, чиито наказания утежниха състоянието им. Като цяло обществото остава с впечатление, че можеш да нападнеш медик срещу някаква парична глоба и срещу някакво порицание и тези хора едва ли не стават герои в медийното пространство. А моите колеги остават със страха и с ужаса, че следващия път отново този човек ще дойде и ще ги набие и ще се държи по същия начин. Законът трябва да бъде по-строг", настоя тя.

Д-р Десислава Кателиева коментира още, че въпреки сериозния проблем с физическата агресия над медиците, вербалната такава е в пъти повече.

Над 360 души вече са извън системата на Спешната помощ, без адекватни мерки за справяне с проблема ще се разруши сектор, граден с години, заключи тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Лесно, ясно и просто

преди 5 години

1. Гласува се правило - ако в някоя екзотична махала бъде нападнат екип на Спешна помощ или лице от тази махала нападне медик в здравно заведение, през следващите 5 години линейки няма да посещават тази махала, а всички неосигурени жители на махалата няма да бъдат допускани в здравни заведения.2. Това решение се огласява чрез Държавен вестник. Никой не е длъжен да тръгне да го съобщава от къща на къща. Живеем в ЕС и в 21-и век, а не в Бантустан преди векове.Да видите как ще кротнат.

10

До 1

преди 5 години

В " пробремен" квартал- без спешна помощТова е решениетоЗакривай филиал Г.Оряховица

9

Анонимен

преди 5 години

Ти ли ще казваш как да бъде ***, оди си на село да копаш компири светът е широк вазирай на някъде.

fallback