Снимка: Булфото

На днешния 2 февруари православната църква отбелязва големия християнски празник Сретение Господне.

В българските народни традиции обаче датата се отбелязва като празник на оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На 2 февруари народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.

По време на турското робство по това време на годината поробителите минавали да взимат християнски момчета за еничари. От която къща вземали момче, те поставяли кървав знак на портата, а народът наричал това кръвен данък.

Според легендата, за да не даде момчето си за еничар, българска майка заклала петел и с кръвта му белязала външните врати на дома си, за да се заблудят поробителите. И наистина, щом те видели кръвта на вратата, подминали къщата, убедени, че детето вече е взето. В чест на петела празникът е наречен от народа Петльовден.

Според традицията днес жертвената птица се заколва на прага, а с кръвта й по челата на момчетата се прави кръстен знак, за да бъдат живи и здрави. Главата на птицата се оставя на портата, а перата се запазват и използват при болести на децата.

Закланият петел се сготвя, а от него се раздава на съседи за здравето на момчетата, които са продължителите на рода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase