fallback

Единодушно бе приет и третия закон засягащ хората с увреждания. Освоните цели на Закона за социалните услуги са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и ефективност, и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход и публично-частното партньорство. Тези промени бяха обещани след протестите на майките пред парламента.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че за първи път се създава възможност за ползване на общодостъпни услуги от всички лица, а не само от уязвимите групи.

"Не може да сложим под общ знаменател всички хора с увреждания, че са бедни, трябва да има повече справедливост. Обществото ни има нужда от съвсем различен подход към социалните услуги. Очакваме законът да бъде подкрепен и да влезе в сила от 2020 г. Първата голяма реформа е във финансирането - няма да се финансират местата, където ходят хората с увреждания. Самите хора и услуги ще бъдат финансирани. Ще има нови стандарти", категорична е Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е сигурна, че да бъдеш социален работник е призвание и трябва да имаш сърце, а в тази сфера парите не са важни.

"Със създаването на картата на социалните услуги ще може да разпределим всички средства към всички нуждаещи се. Следващата реформа в закона - за първи път обръщаме особено внимание на хората работещи в системата. Освен това искаме да повишим качеството на услугите", коментира зам.-министърът.

Заложено е да се създаде нова агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която ще извършва лицензирането на доставчиците на услуги, ще контролира спазването на закона и стандартите за качество.

Зорница Русинова допълни, че новата структура ще проверява за начина, по който общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, ще проверява за спазване на правата на потребителите на социални услуги и ще извършва мониторинг на ефективността на национално ниво.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 години

Разбира се че не може да слагаме всички под общ знаменател.На първо време е добре да се прекрати даването на средства на инвалидите, които са станали инвалиди срещу заплащане на съответиня рушвет.Така за наистина нуждаещите се ще се освободят много средства.Публична тайна е, че социалните работници вземат подкупи за да дадат становище за лоши битови условия, срещу което се получават разни социални доплащания за отопление и др, което пък облагодетелства определен етнос.Това също трябва да престан

1

Анонимен

преди 5 години

Да, ама децата на социалните работници също искат сирене, а него в магазина го продават с пари! Така че оядена грозна мaтopuцe, която от 20 години не спираш да крадеш от държавната ясла, скрий се в големия си кабинет, брой откраднатото и не се показвай, че освен крадлива си и ужасно грозна!

fallback