Единодушно бе приет и третия закон засягащ хората с увреждания. Освоните цели на Закона за социалните услуги са гарантиране на достъпа до услуги, на тяхното качество и ефективност, и на правото на живот в домашна среда и в общността, както и насърчаване на интегрирания подход и публично-частното партньорство. Тези промени бяха обещани след протестите на майките пред парламента.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че за първи път се създава възможност за ползване на общодостъпни услуги от всички лица, а не само от уязвимите групи.

"Не може да сложим под общ знаменател всички хора с увреждания, че са бедни, трябва да има повече справедливост. Обществото ни има нужда от съвсем различен подход към социалните услуги. Очакваме законът да бъде подкрепен и да влезе в сила от 2020 г. Първата голяма реформа е във финансирането - няма да се финансират местата, където ходят хората с увреждания. Самите хора и услуги ще бъдат финансирани. Ще има нови стандарти", категорична е Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е сигурна, че да бъдеш социален работник е призвание и трябва да имаш сърце, а в тази сфера парите не са важни.

"Със създаването на картата на социалните услуги ще може да разпределим всички средства към всички нуждаещи се. Следващата реформа в закона - за първи път обръщаме особено внимание на хората работещи в системата. Освен това искаме да повишим качеството на услугите", коментира зам.-министърът.

Заложено е да се създаде нова агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която ще извършва лицензирането на доставчиците на услуги, ще контролира спазването на закона и стандартите за качество.

Зорница Русинова допълни, че новата структура ще проверява за начина, по който общините и частните доставчици разходват средствата от държавния бюджет, ще проверява за спазване на правата на потребителите на социални услуги и ще извършва мониторинг на ефективността на национално ниво.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase