Снимка: pixabay
fallback

Три дни ще имат обвинените в тежки умишлени престъпления, за да върнат паспортите и личните си карти в МВР, след като им е наложена забрана от прокурор да напускат страната.

Това предвижда промяна в Закона за българските лични документи, която предлага вътрешният министър Младен Маринов. Промяната се прави през изменения в Закона за МВР.

На обвиняемите със забрана да напускат страната да се издават временни лични карти, предлага още Маринов.

Ако престъпниците не върнат документите си в срок, те ще бъдат обявявани служебно за невалидни, съобщава в "24 часа".

Временните лични карти ще се издават от РПУ-тата на територията на съда, който е постановил забраната за напускане на страната. Те ще са готови за 8 часа и ще имат валидност като на отнетата нормална лична карта. Редовните документи ще се пазят в РПУ-то, издало временните и ще бъдат връщани при отмяна на забраната за напускане на България.

Възможността за издаване на временни документи, с които да не може да се напуска страната, бе предвидена в НПК още през 2015 г. Оттогава обаче нямаше никаква нормативна уредба за временните лични карти.

Нова главна дирекция в МВР ще обединява жандармерията и т.нар. барети от специализирания отряд за борба с тероризма, предвиждат още предложените от Маринов промени в Закона за МВР. Досега СОБТ беше самостоятелна структура, а жандармеристите - в Национална полиция.

Работещите в института по психология на МВР и тези в националния институт по криминалистика пък вече няма да са държавни служители, а ще се подчиняват на Закона за МВР. Така те по-лесно ще бъдат карани да работят извънредно в почивни дни и нощно време.

През миналата година на няколко пъти при тежки престъпления бе обяснявано, че психолозите и криминалистите не са полицаи, а държавни служители и заради това се бавели експертизите на престъпления, извършени в почивни дни. Вместо това пък от пагон ще бъдат лишени работещите в инспектората на МВР и те стават обикновени чиновници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

Потрес. Думи нямам. Ако повдигнат обвинение вземат документите за самоличност на човек. Невинен си до осъждане. Който е голям престъпник просто го задържат - като Иванчева например. Може да са повдигнали 100 обвинения. В България обвинения се повдигат с повод и без повод. Следствието се влачи с години. Обвинението е и за да тормозят човека. Овен че не си осъден си длъжен да носиш позоряща форма на лични документи. После те оправдават и ти се извиняват. Ами да сложат и гривна, и жигосване.

14

Дарина

преди 5 години

В Полицията не работят най честните и почтените. А ако те самите използват тази лична карта или паспорт за някакви действия? Дори свързани с банки, покупки и други? После как ще се доказва ? За ЕГН-то ,когато бяха пръстовите отпечатъци на НЗОк и не дадох, поисках по ЗДОИ да ми кажат , как ще се действа, ако някой ми използва ЕГН-то. Отговорът беше само, че ми дадоха удостоверение, в което пише истинското ми ЕГН. НО ако някой го е използвал, те не могат нищо да направят . МАФИЯ

13

Анонимен

преди 5 години

Дори Борисов призна на сборището миналата седмица, че законите, които ГЕРБ внася в Народното събрание са НЕКАДЪРНИ.

fallback