Снимка: Кадър, Bulgaria ON AIR


Експерти очакват Европейската централна банка да повишава лихвите на всяко шестмесечие с 0,25% , като това ще се отрази и на условията на банките, както по депозитите, така и по ипотечните кредити.

Купувачите, придобили жилище чрез ипотечен кредит, при всички положения при тях ще има промяна на вноските им.

Има ли бум на кредитите и ще скочат ли лихвите?

Според банкера Левон Хампарцумян българинът е доста пестелив по принцип и никога не взима кредит на ръба на възможностите.

"Кредитът в крайна сметка се погасява от бъдещите ви доходи. Българинът е благоразумен - за разлика от англосаксонците например. Човек трябва да е благоразумен, когато взима кредит. Винаги трябва да има буфер при екстремни ситуации, защото става всичко", твърди банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му взетите ипотечни кредити растат, но условията са доста добри.

"В същото време няма големи опашки за имоти в страната, но пазарът е доста балансиран. Има повишено търсене, има доста проекти, които се изграждат сега, но това е на базата на 10-годишен застой. Ако има раздвижване, то това е в последните 3 години", сигурен е Хампарцумян.

Банкерът е на мнение, че последните кризи са направили банките доста по-предпазливи, но в следващите месеци не се очаква да има промяна на икономическия цикъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase