Снимка: Pixabay

Грипът настъпва постепенно и вече в областите Стара Загора, Силистра, Бургас и Шумен е обявена епидемия.

"Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж", обясни пред bTV националният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев.

Още по темата

"И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие", допълни експертът.

Според него подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са двете най-големи грешки при това заболяване.

Д-р Кунчев предупреди, че масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

"Лекарят може да потвърди, че се е насложила допълнителна инфекция и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар", препоръча още експертът.

Той потвърди очакванията за пик в края на месеца.

"Няма начин една грипна епидемия да се спре, в миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията, не са я предотвратявали", посочи като пример д-р Кунчев.

Той напомни, че болните не трябва да ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на детска градина или училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase