Снимка: Pixabay
fallback

Самотното родителство, крахът на авторитетите, социалната бедност и технологиите са сред основните виновници за задълбочаването на детската самота. Проблемът заема централно място в проекта за Национална стратегия за детето 2019 -2030 година, публикуван преди дни за обществено обсъждане, а в решението му психолози и социални работници се опитват да ангажират всички по веригата на детското развитие – семейство, образование, здравеопазване, социални грижи, култура и др.

"Днес семейството все повече липсва, постепенно преминаваме от колективизъм към индивидуализъм, а технологиите ни отчуждават. Така все повече стоенето вкъщи или в мрежата се превръща в по-сигурното, по-защитеното място", коментира темата детския психолог Младен Владимиров пред БНТ.

Според него проблемът детска самота е резултат от обществени процеси, на които с години не е обръщано внимание.

"Родителите често избират големите градове за работа и така детето се отдалечава от своите приятели. А има и много родители, които физически не присъстват в отглеждането и възпитанието на децата си - гледат ги по скайп, отивайки в чужбина", допълни той.

В същото време няма официална статистика по темата с детската самота, но е изключително важно как родителите я възприемат, коментира и Даниела Колева, директор на програма "Закрила на детето" към УНИЦЕФ. "Възрастните изживяват невероятен стрес в опитите си да осигурят подкрепа на децата си и техните нужди".

Вижте продължението на статията в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

За детската самота не знам но политиците отдавна са изпаднали в екзистенциална интровертност на духа комбинирана с анална пълнота в за.дника ог гъзене на чужди диктатори и съвършена изолация от всеки тип мислене.Вакуума в главите им е толкова абсолютен, че вече фидиката не може да го обясни.Това ако не е паранормално явление по-точно свръхестествена кре.рения не знам.

22

ПРИЧИНА

преди 5 години

Причината е ясна ултралибералния капитализъм където човека трябва да е НОМАД да се мести непрекъснато, далеч от близки и роднини и за да запълни дупката да консумира все повече и повече, да живее в матрицата.Само за това говорят във Франция ВЕЧЕ 2 месеца. Хората бедни, депресирани, далеч от близките си затворили са се в социалните мрежи, където са си създали измислен аватар и живеят в измислен свят. В един момент французите излязоха на улицата, намериха реални приятели, за ужас на управляващите

21

Анонимен

преди 5 години

Ех каква бедност, какво чудо - АД! Как не е като рая през 90те, когато аз бях детенце. Тогава всичко си имаше, помня. Хората се завиваха с банкноти. Телефоните ги сменяхме всяка седмица. Сега децата растат в кошмарни условия. Страшна бедност! Пишете повече за нея, моля ви! Че в момента само 99 от 100 статии пишат за умопомрачителната постапокалиптична бедност, в която живеем. Давайте, напънете се малко с тоя кликбейт, така и така само селяци ви четат глупостите. Те само това и искат да четат.

fallback