Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

ЦЕРН крачка напред към ускорител за борба срещу онкозаболяванията.

"Имаме няколко добри новини. В момента се опитваме да реализираме проекта като международен, в който ще участват страни от региона - бившите югославски републики, Албания, Гърция е наблюдател за момента, очаква се като наблюдатели да се включат Швейцария и Германия. Работим доста активно по реализацията му. Вече получихме първите средства за подготовка на т.нар. концептуален дизайн", заяви в студиото на "Денят ON AIR" проф. Леандър Литов.

По неговите думи такива големи проекти имат няколко етапа. Първият етап е идейният проект да бъде направен, след това се прави технически проект - детайлен проект на ифраструктурата. Третият е изграждането на самата инфраструктура и след това въвеждане на нейната експлоатация.

По думите му всичко това би могло да отнеме около 7-9 години, а цената на този център ще е между 200 и 300 милиона евро.

"Ако успеем да го реализираме, ще бъде уникален център за Европа. Той ще бъде научен. Идеята е за страните, които участват в този проект, да намалим цената за третиране на пациенти", обясни Литов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че проектът има институционалната подкрепа както от правителството, така и от президента.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Иван Цанев

преди 5 години

до коментар 1 ракът е "генетично" заболяване. до коментар 3 тук не става въпрос само за ускорител, а за цял онко център + научно изследователски такъв, а сега смятай дали професора иска да се облажи, а да не говорим че проекта ще се координира от няколко международни организации и професора няма как да е едноличен бенифициент на целия проект.

3

Ъъъ

преди 5 години

Не е конкуренция на циклотрона. Циклотронът произвежда материали за диагностика, а ускорителят лекува. В Краков, Полша, имат и двете.С малката разлика, че ускорителят им струва 40, а не 200 милиона. Белокосият професор явно иска обилно да се облажи преди пенсия.

2

Анонимен

преди 5 години

За момента калните бани си остават номер едно.Термодинамично не е изгодно рака да спира развитието си. Може да го "калцирате", изрежете, блокирате част метастазите, но ентропийно той си предпочита хаос пред подредени структури.Затова рикийка с доматки или мезенце и другото както дойде.

fallback