Данни от 2016 година, разпространени от "Галъп Интернешънъл", показват, че всяка четвърта ин витро процедура в страната е била успешна.

Общественият фонд е финансирал общо 2710 опита за изкуствено оплождане, а в резултат са се появили 820 бебета.

За 2017 година броят на бебетата, родени след ин витро, е 2350. Изминалата 2018 обаче е поредната година, в която страната ни отбелязва ниска раждаемост. Бебетата, родени през миналата година, са с над 11 хиляди по-малко от 2017, а причините основно са икономически. Продължава и една друга тенденция - деца да раждат деца.

Какви са цифрите, когато говорим за репродуктивна медицина - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на д-р Васил Даскалов, акушерката Ина Сарова и Мария Янева от фондация "Искам бебе".

"Опасно е да взимаме изолирана цифра просто така и да се хвърля в пространството, защото ние нямаме общи статистически данни каква е успеваемостта на ин витро процедурите в страната. Ако въпреки това го направим, това постижение е отлично, защото ако вземем средната успеваемост в света, то тя е 33%. 25% за България е монго добре", коментира в предаването д-р Даскалов.

По думите му основен проблем с репродуктивната медицина и репродуктивното здраве е, че хората не знаят как да се насочат.

Няма специалисти, които да ги консултират и така се допитват до свои приятели и интернет форуми, а в последствие попадат и в грешните ръце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase