Снимка: pixabay
fallback

В писмо до министъра на здравеопазването педиатри настояват да бъдат създадени два хосписа за деца с тежки увреждания - в Северна и Южна България и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора.

Пред БНР проф. Радка Тинчева, началник на отделение по клинична генетика каза, че тези домове трябва да станат центрове за комплексни грижи.

"Става въпрос за деца, които са с тежки заболявания, хронични. Тези деца имат нужда да бъдат в специализирано медицинско заведение. Няма как да излязат от тези домове, както досега бяха наричани. Те би трябвало да останат в такива медицински заведения, където може да им бъде предлагана медицинска, а и психологическа помощ на родителите", посочи тя.

"Смятам, че такива деца трудно биха могли да се отглеждат в така наречените "центрове за настаняване от семеен тип". Има правилник за устройството на център за комплексно обслужване. Там е заложена палиативната грижа, там са заложени всички видове продължителна рехабилитация, долекуване. Предполагам, че до края на годината би трябвало вече да има становище за изграждането на такива големи центрове", каза от своя страна д-р Пепи Рапчева, директор на Дом в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 5 години

Сега се говори, че на дневен ред е закриването на старческите домове! Щяло да има лични асистенти и домашни помошници, които ще работят почасово. Но един възрастен и болен човек се нуждае от 24 часово обслужване. Ще стане така, че сега ги закриват готовите институции, а след 5-10 години, ще дават милиони да се откриват или ремонтират нови. Загубена държава, която не си гледа интереса! Още повече, че нацията застарява.

7

р

преди 5 години

В Дома за медико социални грижи в Бургас има настанени 300 деца и участваха в Българската Коледа . Не е пред закриване . Големи щуротии пишете !

6

Анонимен

преди 5 години

Във Франция ги има и двете възможности настаняване в специален дом и всички грижи са там, родителите само ходят да ги виждат. И не получават никакви пари. И втората възможност ако поискат да се грижат сами за децата, родителите получават доста пари, заплата, защото не могат да работят, допълнителни пари, безплатни възможности за ваканции и почивки с лечение и т.н. Но нямат никакъв друг живот извън ежечасната грижа за децата.

fallback