Архив: Булфото
fallback

Областна дирекция по безопасност на храните – Варна запечата заведението и фирмата за кетъринг, от чиято храна получиха хранително отравяне ученици от гимназията с преподаване на чужди езици "Йоан Екзарх" – Варна.

На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.

Oще по темата

Екипът от ОДБХ-Варна и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна) извърши епидемиологично проучване. Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.

На 17 декември е подаден сигнал от родител. Съобщено е за хранителен взрив при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно тържество в заведение във Варна. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите.

Областната структура на БАБХ извършва същия ден проверка на мястото, кодето е проведено училищното събитие, регистрирано като кафе-аперитив. След като инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване, се установява, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба.

Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.

На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, откъдето е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Мая

преди 5 години

Едно време в кухнята на баба непрекъснато имаше контрол от такива като БАБХ. Ама тогава нямаше ГМО. Сега ако ядеш друго освен ГМО ти пращат БАБХ.

13

Анонимен

преди 5 години

Перфектен стандарт за парламентарна кухня

12

Метала

преди 5 години

Номер 11, фирмата е При монахините

fallback