Архив: Булфото
fallback

Ден, след като началникът на РЗИ Варна д-р Дочка Михайлова съобщи, че 64 деца, празнували Коледа във варненско заведение, са с хранително натравяне, още 39 ученици са имали същите симптоми и са потърсили лекарска помощ. Така натровените вече е уточнен на 97. Едно от децата е останало в болница, но вече е изписано.

Oще по темата

160 деветокласници от варненската езикова гимназия "Йоан Екзарх" имали коледни партита в едно и също заведение в центъра в два поредни дни - на 15 и на 16 декември от 18 до 22 часа.

И двете вечери менюто е било едно и също, а коктейлните хапки и сладките са доставени от една и съща фирма за кетъринг. Посудата е била пластмасови чинии и чаши за еднократна употреба. Много от децата след това са имали симптоми на хранително отравяне.

На подадени множество сигнали здравната инспекция и Агенцията по храните реагирали незабавно. Взети са проби от всички служители в ресторанта и фирмата за кетъринг. Взети са проби и от продуктите, от които са приготвени хапките. Родителите са посъветвани да позволят микробиологични изследвания на децата.

"Всички деца вече са добре. Взети са всички възможни проби и имахме пълното съдействие от фирмата за кетъринг и от ресторанта. Когато съпоставим всички резултати, ще разберем каква точно е причината. Ако не бяха почивните дни по празниците, проверката можеше да приключи до края на годината, но най-вероятно ще имаме резултати в началото на следващата", обясни д-р Михайлова пред "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Леле

преди 5 години

До УмНе си особено умен явно. Виновни има; само, че трябва да бъдат намерени, а не да обвиним, този, който пръв ни се мерне пред очите. най-лесно е РЗИ да изгърбят пичовете с кетъринга, обаче, ако причината е другаде по веригата, ко прайм? Докато един плаща глоба, друг продължава да сее зараза. Добре, че не зависи от "умове" като теб.

19

Ум

преди 5 години

Споко, в БГ няма виновни ... даже този под мен лекар не иска да каже че има виновни. Овците ще си останат овци.Всичко идва от храната, аз ли да ви уча.

18

Лекар

преди 5 години

Не бързайте да обвинявате фирмата, приготвила храната. Лошото на кетъринга е, че има твърде много рискови звена, където може да се замърси храната. Може например този, който е сервирал, да е с ангина, може да се окаже цяла партида замърсени еднократни съдове и още много неща. Трябва да се провери наистина всичко, а не само кухнята и готвача.

fallback