Снимка: архив, Investor Media Group
fallback

След 192 дни майките на деца с увреждания са вече в два лагера, а напрежението помежду им ескалира през последните седмици.

Единият лагер е инициативата “Системата ни убива”, чиято водачка е Вера Иванова. Точно нейното ръководство доведе до недоволство, а в неделя бе учредена и новата група - Националната гражданска инициатива “Системата ни убива всички” с председател Мая Стоицева.

Всичко започна на 18 април, когато майките на деца с увреждания излязоха на шести протест. На него за първи път облякоха черните тениски с надпис “Системата ни убива” и привлякоха вниманието на обществото и политиците.

Oще по темата

В същия ден избухна и първият скандал - част от протеста се отправи към Народното събрание за среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова, но зам.-шефът на Народното събрание Емил Христов не допусна майките заради тениските.

След като научи, лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов излетя от пленарната зала. На входа обаче се озова лице в лице със заместника на Нинова в групата Драгомир Стойнев, който обясни, че те са си тръгнали обидени.

През май зад протеста застана и шоуменът Слави Трифонов, той поде кампания в предаването си и започна да разказва тежките истории на жените и техните деца. Тогава обеща, че ще дари средствата от концерта си в Лондон за каузата им.

На 1 юни майките разпънаха палатката до парламента с ултиматум - приемане на закон за личната помощ, и започнаха открита война с национално представителните организации на останалите инвалиди. През това време екипът на социалния министър подготвяше ключовия закон за хората с увреждания. Изненадващо на 16 юни Петков подаде оставка.

Протестът на майките го свали и го качи обратно на поста за по-малко от 24 часа.

Последва и втори скандал - заради скъп воаяж до Ню Йорк за форум по Конвенцията за правата на хората с увреждания падна главата и на зам.-министърката Росица Димитрова. А Петков стана министърът на майките и започна летни совалки между воюващите лагери за приемането на 3 закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги.

В началото на октомври БСП окончателно се присламчи към протеста на майките, а Антон Кутев се появи на организираното от тях шествие с черна тениска. Нинова пък излезе с призив всички да подкрепят протеста. Обяви, че обещаните 150 млн. няма да решат проблемите, ако няма законови промени. Тя лично внесла още през юли закона за личната помощ, но отлежавал в бюрото на шефката на парламента Цвета Караянчева.

А депутатите от ГЕРБ веднага отидоха да говорят с протестиращите майки. На 9 октомври гарант за приемането на трите закона стана финансовият министър Владислав Горанов, чийто подпис на план за действие успокои майките.

И точно когато всичко бе на финалната права, дойде онази реплика на вицепремиера (вече бивш) Валери Симеонов за “кресливи жени” и “тези уж болни деца”. Думите му изкараха на улицата три пъти по-многолюден протест. Този път майките победиха и на 16 ноември оставката на Симеонов бе факт.

Протестът постепенно бе овладян от провъзгласилата се за лидерка Вера Иванова. Поради тази причина първа, още през септември, се отцепи Ина Маринова - една от най-активните през годините. Постепенно се отлюспиха и протестиращи майки в цялата страна. И сега: “Системата ни убива” срещу “Системата убива всички”!

Какво постигнаха от палатките?

Два приети закона - за личната помощ и за хората с увреждания, и един на финалната права - за социалните услуги, са резултатът от натиска на майките на деца с увреждания. Така от 1 септември 80 хил. инвалиди ще имат право на лична помощ. От 1 януари пък хората с увреждания ще имат право на нов вид финансова подкрепа от 24,36 до 198,36 лв.

До 30 дни в годината родителите на деца с увреждания или роднини на възрастни хора ще имат право да оставят съответния човек в социална услуга или да осигурят заместваща грижа в домашна среда. През януари пък майките ще протестират за отпадането на ТЕЛК решенията. Лекарите от комисиите в столицата вече заплашиха, че ще спрат работа, ако протестиращите разпънат палатката си пред здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Помня

преди 5 години

До до оня 50 63 Най добри бяха гумите Г. Димитровки произведени в София. Неописуем туч. Няма огъвяне. Със спукана гума се прибираш без проблем. А за зимна гума дори не бяхме чували. Глезотия.

49

:-)

преди 5 години

В крайна сметка Валери Симеонов излезе прав!

48

до оня №50

преди 5 години

Нещо са ти разказвали,нещо си чул,ама нищо не си разбрал.Барум е Чехословашка марка,завод Г.Димитров бивш Бакиш не правеше видинки.Гуми се правеха в завод Вида Видин.И не бяха лоши.Преди да дойде Сорос и Демокрацията бяха внесли машини и правеха гуми по лиценз на Мишлен.После разграбиха завода и дадоха на работниците по един милион стари пари,демек по 1000 лв и шише студена вода.

fallback