Снимка: архив, Investor Media Group

7,5 млн евро ще струва ремонтът на монумента на връх Бузлуджа. Сумата включва и направата на специален асансьор по пилона, за да могат посетителите да се наслаждават на гледката от 70-метрова височина, обявиха експертите на "Европа Ностра" и Европейската инвестиционна банка, които посетиха на място рушащата се вече 2 десетилетия стоманобетонна конструкция.

Сумата е съобщена във финансовите и технически доклади, изготвените от представителите на оперната звезда Пласидо Доминго, който е почетен президент на "Европа ностра", пише "Монитор".

Още по темата

Парите могат да бъдат предоставени от Европейския фонд за регионално развитие или от Кохезионния фонд, ако бъде изготвен проект, с който да се ангажира държавата в лицето на правителството.

Според авторите на докладите "паметникът Бузлуджа е уникално инженерно постижение" и "шедьовър на архитектурата и изкуството от явно европейско значение заради своята история, изключителни характеристики и многобройни възможности за ново предназначение".

Преди всичко обаче паметникът трябва да бъде обезопасен, което ще струва около €500 000, като тази сума може да бъде предоставена от републиканския бюджет като целева субсидия.

Комплексът трябва да получи и статут на "паметник на културното наследство от национално значение по българското законодателство".

Към този момент сградата е държавна собственост и се управлява от областната администрация Стара Загора.

Министерският съвет трябва да прехвърли собствеността на паметника на държавната институция, която ще носи отговорност за изпълнението на проекта и за стопанисването му. Най-вероятно е, това да бъде министерство на културата, а друга възможност е това да бъдат старозагорската областна администрация или общината в Казанлък, уточняват още авторите на докладите.

Според тях предоставянето на концесия или прехвърлянето на частна фирма не е препоръчително макар на по-късен етап това можело да стане.

"Изисква се при изготвянето на проекта да се има прагматичен подход и модернизиране спрямо актуалните стандарти и очаквания, но и запазване на духа на оригинала. Основните комунистически символи (например звездите, текстът на основната фасада, медальонът на тавана в централната зала и мозайките) трябва да бъдат запазени заради тяхната архитектурна стойност и художествено майсторство, но не трябва да се възстановяват", са казва още в заключените на експертите.

Те подчертават, че при интерес от страна на българските власти "EIB JASPERS" (независим екип, специализиран в подготовката на качествени проекти за финансиране от ЕС) би дал безвъзмездна техническа помощ за подготвянето на документите за кандидатстване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase