Снимка: Булфото
fallback

Българинът консумира най-малко риба и рибни продукти в ЕС, а страната ни е в края на класацията по потребление на риба в Европа.

Oще по темата

За съжаление, трудно се променя манталитета на българина, а през последните една-две години нивата на потребление и консумация на риба у нас паднаха още надолу, призна д-р Тачо Пашов, председател на Националната асоциация на рибопроизводителите в България пред БТА.

Според него е нужна целенасочена политика, която да засили търсенето на риба, да я промотира като качествен и полезен продукт, който подобрява здравето и води към дълголетие.

В навечерието на Никулден специалистът отчете, че се наблюдава леко завръщане на трапезата на българина на шарановите видове, за сметка на сьомговите и пастървовите. В момента най-търсени са шараните с тегло от 2,5 кг. до 3 килограма.

За предстоящия Никулден на пазарите и магазините в Бургас основно се продава шаран и толстолоб, в по-малки количества от екзотичните риби - амур, сом, щука. Търговците твърдят, че няма увеличение на цените за Никулден и рибата струва толкова пари, колкото сме давали за нея и досега.

В сравнение с предишни години, през тази намалява количеството на незаконно уловената риба и на нерегистрираните стопанства. Проверките са повече от преди, а нарушенията значително по-малко, което се дължи както на множеството подобрения в нормативната уредба, така и на по-активната и ефективна работа на инспекторите, каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов.

Той съобщи, че проверките на магазини, тържища, борси, пазари, в рибовъдни стопанства, във вътрешните водоеми, както и на превоза на риба ще продължат в цялата страна и след Никулден. В рамките на четири дни са извършени 53 проверки, съставени са 4 акта за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите и са предприети действия, съгласно закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Да,

преди 5 години

До Ванкатаи скумрия, и скумрия...Тихоокеанската скумрия се познава по цвета - не е красиво синя като атлантическата, а сивозеленикава. Често я продават по веригите. На етикета честно си пише FAO 61, ама кой ти гледа.

32

Ванката

преди 5 години

И гледайте произхода - FAO 61 е тихоокеанския район на Фукушима и от години внасят сьомга от там.

31

до 36

преди 5 години

До АнонименНе ти е виновна скумрията. За чий *** пазаруваш от ли*л? На такива места често е повторно замразена и, съответно, опасна. Риба се купува от рибен магазин. Навсякъде другаде е съмнителна.

fallback