Снимка: Pinterest

Видео 23.11.2018

Паник атаките – тъмната страна на светлите празници!

По време на Черния петък масовата предпразнична истерия взима своя връх. Хиляди хора се втурват по магазините, за да се възползват от големите намаления. Навън вече започва да мирише на Коледа, а колкото и да е изненадващо, дори подобни светли семейни празници могат да отключат тревожни разстройства и депресия.

Това е така, защото съзнателно или не, почти всеки прави равносметка на изминалата година – постижения, разочарования... Освен това, подобно пренасищане от емоции може да бъде доведе до появата на тревожни разстройства.

Още по темата

Според психотерапевта Димитър Тенчев всичко може да бъде катализатор за възникване на паник атаки, ако е прекалено силно.

"Първата форма на паник атака е по-драматичната – изпотяване, чувство на ужас, субективно усещане за задух. При по-тихата форма пациентите имат замайване, световъртеж, споделят, че виждат като през було, дори може да залитат. Винаги в моята терапия спазвам основния принцип на Хипократ – медикът лекува, природата изцелява. При подобни паник атаки трябва да се мисли за промяна на средата, в която живее пациентът. Въпросът е ще продължим ли да живеем нещастния си живот както досега", посочи медикът пред Bulgaria ON AIR.

Тенчев поясни, че лекарства за тези психични проблеми има, но в голяма част от случая са симптомоцентрични. Сиреч маскират заболяването без да го излекуват.

"Методът на преживелишната терапия е обратния. Акцентира се върху дишането и самото преживяване на паник атаката. Този метод цели изчистване на симптомите. Използвам хипноза в някои от тези практики. Събираме се в голяма група и хората там се чувстват като вкъщи. Паник атаките не са диагноза, те са състояние. Те са комплекс от синдроми, които при правилната терапия може да се изчистят. Повечето ни симптоми се дължат на себепотискане", поясни той.

"Честотата на паник атаките се увеличава, подари свръх динамичния и стресогенен живот. Съзнанието трябва да се освободи от това напрежение и затова получаваме паник атаки – така е преценила природата. Колкото по-насила живеем, толкова повече тревожност образуваме. Това напрежение не може да изчезне. Отдушниците на емоции не са решение на проблемите ни. Специално в психическите проблеми и разстройства всички хора сме еднакви", изтъкна за финал Димитър Тенчев.

Коментари Напиши коментар

7

Обективно

преди 7 месеца

Водещият не е лош, но темите са тотална скука и безвремие. Когато и за се опитам да гледам-едни и същи политолози, някакви незнайни групи и певци....единственото по празно нещо е предаването с тази от Гала, Джудни....то е като от 1975 година

6

!!!

преди 7 месеца

До Анонимен
Дали?

5

Мишо

преди 7 месеца

Честит ви петък черен ако искате бял. Честито консуматори!
Харчете пари, които нямате, купувайте въйфони и ГСМи на верисия.
нищо, че заплатата ви е 800 лв.
Има кредити.... Юруш на кредитите!!!!!!