Снимка: Helpbook.info
fallback

Транспортът е вторият по важност източник на замърсяване в градовете след битовото отопление. Битката със замърсяващите автомобили в София не е от вчера и е известно, че най-голяма вреда на околната среда нанасят дизеловите автомобили.

От началото на годината КАТ спира от движение всички превозни средства, които не отговарят на екостандартите и замърсяват въздуха. В тази връзка получихме сигнал в платформата на Helpbook.info за заснета кола на дружество "Паркинги и гаражи", тип паяк.

От снимките се вижда как автомобилът бълва кълбета дим и след него остава огромно количество сажди. Потребителят риторично пита: "Какъв пример давате на останалите с дизеларки?"

Следващият сигнал се отнася за системно неиздаване на касов бон. Според закона неиздаването на касова бележка, освен с обичайната глоба се санкционира с незабавно запечатване на търговския обект, дори тя да е само една. Ето и част от сигнала: "Няколко пъти ми прави впечатление, че в магазин за млечни продукти на "Млекаря 75", намиращ се на пазара на Младост 1 ми издават касов бон само след като си го поискам, съответно не съм видял на хората преди мен също да издават касова бележка. Днес бях малко по-залисан и съм забравил да си поискам издаване на касов бон - съответно те не ми издадоха. Хората имат някаква система, в която си мерят, теглят, описват, приключват сметки..., но касовите бележки масово не се издават. Редовно пазарувам оттам, но не е коректно спрямо другите търговци и другите, заплащащи данъци. Моля за проверка."

Продължаваме със сигнал, който е насочен към община Варна, във връзка с неизправна инсталация на газов котел, намираща се на ул. "Панайот Волов" 26. Потърпевшият твърди, че всички изгорели газове се "издухват" на улицата върху пешеходците. Потребителят предлага инсталацията да се изведе по-високо или да се свърже към комин.

Очакваме реални и адекватни действия от отговорните институции по всички подадени сигнали в сайта Helpbook.info. Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook!

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

До 30

преди 5 години

Бензиновите двигатели са в група 2B Possibly carcinogenic to humans, а не в трета група.Това разбира се няма нищо общо с някои малки ограничения (а не отърваване) за автомобилите с дизелови двигатели в няколко държави от ЕС, а не в Европа, както си написал.Основното е замърсяването с въглероден двуокис и превишаването на нормите, което е различно за различните държави, ако го има изобщо. В България няма превишаване на нормите заради автомобилите,а в Германия има.

30

Анонимен

преди 5 години

Международната агенция за борба с рака е включила изгорелите газове от дизелови двигатели като доказан канцероген в 1ва група. докато газовете от безнинови двигатели са 3та група - възможни канцерогени. Затова Европа масово се отървава от дизелите.

29

Лъжата

преди 5 години

Цитат: Битката със замърсяващите автомобили в София не е от вчера и е известно, че най-голяма вреда на околната среда нанасят дизеловите автомобили.*Това е лъжа. Бензиновите автомобили нанасят по-гоялма вреда на околната среда. Тук прилагат правилото на Гьобелс - ако една лъжа бъде повторена мнофо пъти, то тя става истина.

fallback