Николина Ангелкова. Снимка: архив, БулФото

Приходите от международен туризъм са 3,2 млрд. евро в периода януари-септември тази година, показват последните данни на БНБ.

Ръстът спрямо същите месеци на 2017 г. е 7 на сто. За 9-те месеца на 2018 г. над 7,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, те нарастват с 5,5% в сравнение със същия период година по-рано.

Според ресорния министър Николина Ангелкова данните са доказателство, че страната ни привлича все повече посетители, които търсят висококатегорийни места за настаняване, и че предлагаме търсен продукт на разумна цена.

Приходите от международни визити през летния сезон юни-септември са над 2,4 млрд. евро, като се увеличават с 5,8% в сравнение със същия период на 2017 година. Само за септември приходите от международен туризъм възлизат на над 400 млн. евро, като достигат нарастване от 5,4 на сто спрямо същия месец на предходната година, съобщиха от Министерството на туризма.

Очакват се с 5 процента повече туристи през предстоящия зимен сезон. Днес министърът се срещна с контролни органи и представители на местната власт в курорта Боровец.

Очаква се туристите от Великобритания да се увеличат с 5-10 на сто. Нивата на македонски и сръбски туристи тук вероятно ще се запазят, но очакваме повече български посетители и те да са около половината от всички, е заявила Ангелкова.

По думите й всички писти в Боровец са категоризирани. Контролните органи традиционно ще извършват проверки в зимните курорти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase