Боил Банов. Снимка: архив, Булфото
fallback

"Радвам се, че ще успеем да покажем меча на хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на Дните на Ермитажа в нашата страна, които подготвяме съвместно с най-големия руски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското съкровище. Тази изключителна идея е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я реализирам." Това заяви министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург.

Съкровището от Малая Перешчепина е най-значимото българско съкровище и едно от двете извън съвременните български земи, пише "24 часа". Значението му се определя от факта, че то е доказано на Кубрат – дешифриран е мечът на хана с дължина 94 см. Мечът датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий.

Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други лични вещи. То е от погребението на Кубрат е открито на 29 май 1912 г. в степта.

Министър Банов участва в Седмия международен културен форум - уникално събитие от световен характер, което от 6 години се организира в Санкт Петербург

От 2012 година досега дискусионните платформи привличат над 20 хиляди участници от цял свят – министри на културата, експерти, световни звезди на театъра, операта и балета, изтъкнати режисьори и музиканти, публични фигури, представители на бизнеса и академичните среди.

Форумът, чията тема бе “Културата като стратегически потенциал на всяка страна”, бе открит от руския президент Владимир Путин.

Боил Банов проведе работни срещи с Михаил Швидкой, съветник на Путин по въпросите на културното сътрудничество, както и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Мл.

преди 4 години

Който твърди,че старите Български князе са "ханове" е лъжец и национален предател!

35

Анонимен

преди 5 години

Княз Кубрат от рода Дуло, последния владетел на Стара Велика България основана 165г.

34

До Анонимен 33

преди 5 години

Умни, пишеш: "Онези в Ермитажа не са в час"Ти знаеш ли какво си сътворил? Швейк би казал: "Едно лаjно направих аз!". Ама ти и Швейк не знаеш кой е.В Ермитажа работят суперспециалисти по различните раздели на изобразителното изкуство. Световни специалисти! А ти си просто никой! Аналфабетен. Няма дума "кхан". Има "хан" и кан". Бил съм в Ермитажа поне 30 пъти и винаги са ме впечатлявали, освен великите творби, децата с моливи и бележници, изучаващи, запомнящи, пиещи от извора! Русия е Европа!

fallback