Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Евродепутатите призоваха Европейската комисия да изготви директива, с която да гарантира минимални стандарти и права за малцинствата в Европа. Незаконодателната резолюция беше приета миналия вторник и е отговор на продължаващата дискриминация спрамо определени групи.

Затова Европейският парламент призова за общи правила, които гарантират правата на всички национални малцинства в рамките на Общността.

Евродепутатите подчертаваха, че държавите на ЕС трябва да гарантират равни културни, езикови и образователни права на националните малцинства, които представляват 8% от гражданите на ЕС Документът изразява дълбока загриженост от броя на ромите без гражданство в Европа, които често са маргинализирани.

Евродепутатите призовават държавите членки да сложат край на случаите с липсата на гражданство на тази малцинствена група, за да гарантират, че те могат да се ползват с основните си човешки права.

Има ли дискриминация към малцинствата у нас все още – коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на  Баки Хюсеинов, заместник-председател на Комисията за защита от дискриминация.

"По етнически признак имаме най-малко жалби в сравнение с останалите. Стараем се да хващаме дискриминацията в нейния зародиш и затова работим много в различните региони, в които има смесено население", каза в предаването Хюсеинов.

По думите му най-често дискриминация има по отношение правото на труд. Към момента, споделя още зам.-председателят на КЗД, органът работи по жалба на семейство срещу детска учителка, отказала да приеме детето им в групата по плуване, защото било "черно" и нямало да се впише сред останалите деца.

Как можем да се справим с дискринацията и работи ли законодателството в България?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 години

Има дискриминация по етнически признак. Но хората до толкова са свикнали да бъдат третирани като 2. или 3. качество, че не търсят защита от никого. Особено турците. Няма полза от институциите.

21

Шопо

преди 5 години

Кафявият башибозук граби,изнасилва,убива ! За каква дискриминация става въпрос ?!!! Образоваме ги,храним ги лекуваме ги за да мародерстват !

20

Анонимен

преди 5 години

Като раждат като *** където им падне няма как да имат гражданство

fallback