Снимка: БТА
fallback

Икономиката на България по време на социалистическото управление на Тодор Живков е била изградена на непазарни принципи със субсидиран износ на български стоки, което е довело до натрупване на голям държавен дълг.

Oще по темата

До тези изводи стигнаха участници в научната конференция "Проекции на комунистическия тоталитаризъм в България в периода 1944-1989 година".

През 1989 година, когато бе свалено управлението на Тодор Живков, натрупаният държавен дълг е 10 милиарда долара, съобщи доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

"Създаваш производство, за да има работа на хората, без да си даваш сметка, че ще дойде ден това да се плати. Ако ти създаваш едно производство, което не генерира печалба, а генерира загуба, то временно ти решава някакъв проблем, събира хора, те работят нещо, някакви механизми правят, но като тези механизми не носят печалба - един ден това ще трябва някой да го плати.

Не трябва да казваме, че щом днес има дефекти, значи трябва да се върнем към онази система. Това не е решение. Да се върнеш към онази система, значи да се върнеш в условията на предстоящ фалит", каза още доц. Вачков, цитиран от БНР.

Политологът и депутат от ГЕРБ Тома Биков представи различни етапи на комунистическото управление: Държавата започва да функционира като една типично авторитарна държава и постепенно да нараства националистическата идеология, като през 70-те години се появява и либерално крило в рамките на Комунистическата партия, което е в кръга около Людмила Живкова", каза Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

580

Людмил

преди 1 година

"губещата икономика" остави за нас 3000 язовира, стотици километри магистрали, ЖП трасета до всяка точка на България, електрификация, водоснабдяване и асфалт до всяко селце и махаличка, хиляди работещи предприятия, болници, училища....Казват социализма оставил ОГРОМНИ ДЪЛГОВЕ - 10 милиарда за 45 години управление. А защо забравиха да кажат в тази статия е, че само последното ни правителство направи толкова дълг на България, ЗА ПО-МАЛКО ОТ ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕ?

579

Никола

преди 5 години

Добре че КОСТОВ направи приватизация, добра или лоша , но сега когато фирми не могат да си продадат стоката ФАЛИРАТ или се продават и не за сметка на държавата, преди продаваш или не продаваш си взимаш заплатата, мораториумът на Луканов показа че нямаме пари, а имаме индустрия, Виденов плати голяма част от борча, но оголи хазната и остави 300 милиона долара, следва инфлация в хиляди процента и загубени пари в левове, а лицето Тодор Вълчев раздаваше лицензи на 92 банки и финансови къщи.

578

Инсайдер

преди 5 години

Да не забравим най-важното.Капитализъм -това е строй на капитала ...бедните да го духат...милиони го правят всеки ден.Демокрация - нещо като "свободно отглеждани кокошки"...те си мислят едно но фермера друго...крайния резултат е един и същ...супермаркета.

fallback