Панде Ефтимов. Снимка: Уикипедия

Убеден съм, че Панде Ефтимов ще остане редом до плеядата будители и мъченици, които Македония от векове дава на нашия народ. Това каза президентът Румен Радев по време на официалната церемония, на която президентът удостои изтъкнати сънародници с държавни отличия, сред които и българинът от Македония.

"През 2017 г. си отиде Панде Ефтимов. Той се превърна в един от носителите на свободния творчески дух за цели поколения. Неслучайно е наричан пазителят не само на българската искра в Македония, но и на духовното единство на хората от двете страни на границата. Той беше достоен защитник на българското име в най-тежките времена на срамно и жестоко посегателство", заяви държавният глава.

"Панде Ефтимов не доживя своето отличие, но за мен е чест да го връча в присъствието на неговите близки, на неговите съратници", каза още държавният глава и изброи хората от инициативния комитет за неговото награждаване.

Панде Ефтимов беше награден посмъртно с орден "Стара планина" втора степен за изключително големите му заслуги за популяризирането на българската история през периода на войните за национално обединение и за съхраняване на българщината в Република Македония.

Панде Ефтимов е роден през 1932 г. в преспанското село Претор, тогава в Кралство Югославия. Той открито се самоизявява като българин. През 1956 г.  Ефтимов уведомява българските власти за откриването на Битолския надпис на цар Иван Владислав, като тайно носи лентата със снимките в българското посолство в Белград.

Битолският надпис е намерен е през декември 1956 г. в Македония при събарянето на Чауш джамия в Битоля. В него владетелят съобщава за обновяването на Битолската крепост и упоменава, че е цар на България и "българин по род".

Панде Ефтимов участва в патриотични групи, целящи независимостта на Македония, заради което прекарва 7 години в затвора: между 1957 г. и 1961 г., както и от 1971 г. до 1974 г. След това отново е подложен на гонение от властите в Скопие. Работи като учител и журналист към скопския вестник "Народна просвета". Принуден е да смени няколко професии, но не се отказва от идеалите си. Панде Ефтимов почина през август 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase