Версията, че Германия е платила на болшевиките, за да извършат революция и да извадят Русия от Първата световна война, е стара. Тя се появява още през 1917 година.

В нея има известна доза истина. Действително без подкрепата на германците е нямало как Ленин да премине с влак от Швейцария през воюващата Германия, за да стигне до Финландия и от там до Санкт Петербург, но за пряко финасиране от германска страна няма открити документи.

Още по темата

Много по-голямо от германската подкрепа е американкото финасиране на революционните промените в Русия, срещу тези пари по време на "Новата икономическа политика" съветската власт дават много концесии на американски компании.

Дори и по времето на Сталин индустриализацията на СССР се извършва с помощта на хиляди американски специалисти. По време на Великата депресия огромно число американци работят в СССР за да се построи съветската индустрия, разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR специалистът по руска история доц. Александър Сивилов.

"Американците определено участват в революцията. Това, което се коментира малко в последно време, е, че Троцки още през 1916-та година пристига от САЩ. Другата част от ръководството на болшевиките идва от Швейцария, но Троцки идва от Съединените щати", посочи Сивилов.

По думите му икономическите интереси стоят в основата на Октомврийската революция, а след нея 2 държави са се облагодетелствали най-много в първите години – Германия и САЩ.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase