Снимка: Pixabay

След двойното убийство на Викторио Александров, който застреля детето и приятелката си си Дарина, излезе стряскаща статистика - от началото на 2018 година 22 жени са били убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 деца – от своите бащи.

Едва ли някой може да отрече, че у нас има проблем с насилието над жени.

"Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен. Жените се страхуват, защото са сами", каза пред bTV психологът Мария Чомарова от Асоциация "Анимус".

"Домашното насилие не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, защото нямат сключен граждански брак", посочи Чомарова.

Още по темата

Според нея при случая с Дарина със сигурност е имало и физическо насилие.

"Хората мълчат, срамуват се, защото считат, че те са виновни. Обществото не ги разбира, казва си: "Добре де, защо търпи?". Защото е много е трудно една жена абсолютно сама да излезе от ситуацията, в която се чувства отговорна, че е попаднала по някакъв начин. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат положителни нагласи", изтъкна Чомарова.

Хората се формират от родителите и от семейството. Насилието в училище е реплика и продължение на домашното насилие, изтъкна психологът.

"Очевидно в държавата ни има проблем с насилието над жени. Въпросът е обаче как той да се разреши. Престъпността не бива да се разделя на мъжка и женска. Тя е провокирана от дълбоки социални проблеми и на практика е следствие, а не причина", коментира преди дни пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Николай Марков.

По думите му основна вина за подобни трагедии имат хората, заемащи високи политически длъжности, които не взимали превантивни мерки срещу насилието сред българското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase