Кадър: Bulgaria ON AIR

Единодушно със 174 гласа "за" парламентът прие на първо четене новия Закон за хората с увреждания. Депутати от всички парламентарни групи изразиха подкрепа, като отбелязаха, че с него не се решават всички проблеми, но се правят важни стъпки.

"Като майка подкрепям и ще продължа да подкрепям винаги родителите на деца с увреждания, възрастните хора и семействата. Това е и приоритет в работата ми, отговорно ще работя за защита правата на всички уязвими групи в българското общество. Към днешна дата правителството изпълни ангажимента, който пое към хората с увреждания", коментира в студиото на "Денят ON AIR" зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

По думите ѝ това е първата стъпка в правилната посока за доброто и сигурно бъдеще на хората с увреждания и на родителите, отглеждащи деца с увреждания.

Законопроектът предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавна агенция за хората с увреждания, която да изготвя индивидуална оценка на потребностите и да координира политиката за хората с увреждания.

Създава се и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората е увреждания. В закона се предвижда още от 1 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства и медицински изделия за хората с увреждания да се осъществява от системата на здравеопазването.

"През последните няколко месеца протестиращите майки осъзнаха силата си. Когато проблемът е реален и се отстоява, то той бързо намира отзвук сред обществото и управляващите. Друг е въпросът, че за да се приеме един закон, хоризонтът му трябва да бъде десетилетия напред, за да е сигурно, че от създадената уредба ще има ефект", подчерта пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase