Снимка: архив Reuters

Инцидентите в ромските махали са проблем, който могъщата сила на държавата и контролните й органи, като че ли нямат способността да решат. Гетата продължават да са държава в държавата, в която законите често се пренебрегват. Сещаме се за ромите, едва когато дойдат избори…

"Подценяват се етническите конфликти. Изживяхме и преоценихме грешките, извършени през Възродителния процес. Неумението да се изгражда превантивен инструментариум създава гета. Вината е на партиите, участвали във властта. Те не се срамят да използват етническия вот по време на избори. Не се работи с пълния инструментариум на властта. Държавата не е подготвена да вникне в проблемите или в културните особености на ромите. Мерките трябва да бъдат много внимателно обсъдени и взети", подчерта бившият директор на Централната служба за борба с организирана престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев.

Още по темата

Последният инцидент в ромско гето стана в Мъглиж, където полиция и роми влязоха в сблъсъци.

"Ромските общности се капсулират в гета, в които няма правила. Тези хора винаги са ощетени и винаги държавата им е длъжна, но това не е така. Законите трябва да се спазват. Полицаите се страхуват да влизат в махалите, защото веднага отиват на съд. Полицията не може да стои безучастно и да бъде бита. Гетата се увеличават, непрестанно се развива. Там поколенията не искат да учат, не искат да работят, не искат да спазват законите. Тези гета са държава в държавата. Само със сила няма да се реши този проблем", посочи журналистът Стефан Ташев.

Междувременно неспособността на държавата да реши проблема с ромите прилича на способността й да хваща едрите бизнесмени, които разследва.

"Работи се кампанийно. Голяма част от известните бизнесмени, които се разследват и арестуват, са известни на органите на реда от години. Къде е превенцията за организирана престъпност?", попита Стойчев.

"Това показва целият наш преход – придобиване на капитали, препродаване и вкус на безнадеждност сред хората. Прокуратурата трябва да доказва обвиненията си – иначе са само празни приказки. Ако прокуратурата е сигурна – сега е времето тя да намери доказателства", изтъкна на свой ред Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase