Снимка: БТА
fallback

Бързото технологично развитие променя все повече градските условия, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференцията "Технологии и единен цифров пазар: Възможности и предизвикателства".

"Както скоро каза един колега – зам.-кмет на европейска столица - няма нищо "несмарт" вече. Вече говорим за развитие на градовете, в които задължително се включват дигитализацията и цифровизацията", допълни тя.

Тя припомни, че в София над 40 000 са заети в ИТ сектора. Младите и образованите хора са най-големият ресурс на страната и за мен най-важния задача на национално ниво е инвестирането и дигитализирането в образованието. Не само с техника, а и с обучение и квалификация на учителите, уточни Фандъкова.

Столичната община подкрепя стартиращите компании, защото големите компании знаят как да инвестират в технологии, но малките, нови фирми се нуждаят от подкрепа и с това се занимава Общинският гаранционен фонд, в който вече са постъпили над 20 проекта, посочи Фандъкова.

Във всички училища в София от трети клас се учи компютърно моделиране, имаме и Софийска лаборатория за иновации за подкрепа на творческите умения на младите хора на възраст от 15 до 20 годишна възраст, каза Фандъкова.

За кратък период от време направихме няколко кръгли маси свързани с кибер сигурността и с цифровия пазар, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, при откриването на конференцията. Той изтъкна и значението на подготовката на младите хора за бъдещите предизвикателства с навлизането на новите технологии.

Цифровизацията вече част от ежедневието ни, тя променя всичко около нас. Между 1995 и 2015 година стойността на ИКТ сектора е нараснал 3,5 пъти, а икономиката като цяло само 1,4 пъти, каза по време на форума еврокомисарят Мария Габриел. Най-голямо увеличение на добавена стойност на ИКТ индустрията през последните години в ЕС има в три държави - България, Люксембург и Полша, каза още Габриел.

Дефицит от 350 000 IT специалисти има Европа, до 2 г. той ще стигне дори до 500 000. 2 милиарда евро ще бъдат дадени за киберсигурност, за да защити и гражданите, и бизнеса, обяви още еврокомисаря, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Ован

преди 5 години

Сите вие Данче - ти, клепоухия апартаментаджия и фанатично анбициозната и лишена от емпатия Габриел батистута сте всичко друго но не и умни

34

П.Петров

преди 5 години

След разговор с Борисов, роботът София сам отишъл и се изключил от контакта. Не можел да понесе, че за да се доближи до естествения интелект като на Борисов, трябва да се лиши от 2/3 от невроните и синаптичните си връзки, които при Борисов имали единствената функция да циркулират въздух.

33

Анонимен

преди 5 години

Компирка е "несмарт"! Въшкава е с корумпета!

fallback