Снимка: архив "Булфото"
fallback

Метеоролозите са на крачка да бъдат извадени от структурата на БАН, за да отидат под опеката на министъра на образованието и науката. Тази стъпка ще бъде осъществена, ако се приеме проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Oще по темата
В проектобюджета за 2019 г. се посочва, че предложенията за промени в Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух произтичат от предлаганото преобразуване на Националния институт по метеорология и хидрология от основно звено на Българската академия на науките в юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет към министъра на образованието и науката.

За осигуряване на дейността на НИМХ като национална хидрометеорологична служба на Република България и задълженията, които има по Закона за водите и Закона за чистотата на атмосферния въздух, е необходимо по-специфично разпределяне и определяне на бюджетните средства за обезпечаване на научно-приложната, оперативната и експертна дейност на института, което прави невъзможно определянето на бюджета му по общите правила на БАН за разпределение, съобразно научните му резултати. Това налага изваждането му от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г.

Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната му дейност следва да се запази и развие, се посочва в проектобюджета за 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 5 години

И драги колеги от СУ, разберете го, ако БАН изчезне, науката в България ще изгуби. И за вас ще стане все по-трудно да се борите за нея, защото принципът не е "по-малко участници, повече пари за нас", принципът е "по-малко участници, по-малко пари". И сега парите за наука се изпиват от разни фирми, а на учените се подхвърля по някоя троха. Като БАН изчезне, ще изчезнат и съвместните проекти, и хората, с които сега може да работите. И тогава какво? Мислете бе хора, мислете. Стига с тая омраза!

17

Анонимен

преди 5 години

Освен това, този спор е безмислен. БАН има нужда от реформи, има нужда някой да озапти безконтролните директори, които си правят каквото пожелаят без да се отчитат на никого и без да позволяват независим одит. Има много много проблеми. Но всички те са решими, при желание от страна на министерството. Но да се иска унищожаването на БАН само защото някой бил отхвърлен, друг бил обиден, трети подлива вода защото е от СУ и го е яд, че трябва да преподава, вместо да си работи по науката, тъпо е!

16

Анонимен

преди 5 години

Прави впечатление, че тук коментират някакви отхвърлени кандидати за докторанти, дето са много наранени и огорчени от нещо. Извинявам се, ама това да ви отхвърлят от БАН дето е с такъв недостиг на млади хора, значи сте били мноооого зле. Или сте били конфликтни, което никъде по света не се поощрява. Тъй че, едва ли сте много стока. Не казвам, че няма шуро-баджанащина, има и винаги е имало. Ама тя обикновено се вижда на по-късен етап, някъде към доцент.

fallback