18

Анонимен

преди 5 години

И драги колеги от СУ, разберете го, ако БАН изчезне, науката в България ще изгуби. И за вас ще стане все по-трудно да се борите за нея, защото принципът не е "по-малко участници, повече пари за нас", принципът е "по-малко участници, по-малко пари". И сега парите за наука се изпиват от разни фирми, а на учените се подхвърля по някоя троха. Като БАН изчезне, ще изчезнат и съвместните проекти, и хората, с които сега може да работите. И тогава какво? Мислете бе хора, мислете. Стига с тая омраза!

17

Анонимен

преди 5 години

Освен това, този спор е безмислен. БАН има нужда от реформи, има нужда някой да озапти безконтролните директори, които си правят каквото пожелаят без да се отчитат на никого и без да позволяват независим одит. Има много много проблеми. Но всички те са решими, при желание от страна на министерството. Но да се иска унищожаването на БАН само защото някой бил отхвърлен, друг бил обиден, трети подлива вода защото е от СУ и го е яд, че трябва да преподава, вместо да си работи по науката, тъпо е!

16

Анонимен

преди 5 години

Прави впечатление, че тук коментират някакви отхвърлени кандидати за докторанти, дето са много наранени и огорчени от нещо. Извинявам се, ама това да ви отхвърлят от БАН дето е с такъв недостиг на млади хора, значи сте били мноооого зле. Или сте били конфликтни, което никъде по света не се поощрява. Тъй че, едва ли сте много стока. Не казвам, че няма шуро-баджанащина, има и винаги е имало. Ама тя обикновено се вижда на по-късен етап, някъде към доцент.

15

Да идем в БАН?

преди 5 години

До Анонимен 13Ти ли не знаеш, ако наистина си от БАН, как се печелят кандидат-докторантските конкурси там? Резултатът от конкурса се знае месеци преди той да бъде проведен. И ако случайно са се сборичкали децата /снахите, зетьовете/ на няколко "научни" светила, тогава се иска допълнителна бройка. Който не е със здрав гръб покровител, изпуска силна струя въздух над супата.Никой не е луд да дойде там като обикновен висшист, та да ви върши работата, докато вие припечелвате странично.

14

Анонимен

преди 5 години

Съжалявам, че последните останали в България интелигентни, образовани и талантливи хора, са твърде заети да си правят мръсно един на друг - университетите срещу БАН (и обратно), институтите на БАН един към друг. Това е типичният български синдром - след мен и потоп. В троловете пишещи тук няма и грам българщина или достойнство останало. Всичко е - не е важно на мен дали ми е зле, важното е на Вуте да му е зле. Е, Вуте очевидно е доста зле. И всички ние сме Вуте. Защото това сме си избрали.

13

Анонимен

преди 5 години

И сте ми много интересни големите експерти на тема БАН и лентяйстване какъв ви е точно проблемът. Като е толкова хубаво в БАН - почивки, двойни работи, сигурна заплатка, защо не отидете да работите там? Защото това което пишете просто не е вярно. Условията в БАН са мизерни, но е възможност за хората, които искат да се занимават само с наука да го правят. Ако го няма, малка част ще отидат в университетите, останалите или ще избягат, или ще сменят професията.Кой печели от липсата на учени? Кой? А?

12

Анонимен

преди 5 години

Много сте заблудени за случката с НИМХ. Повечето от тях не са учени, а техници с минимално образование. Т.е. тези които станат ненужни, няма да има къде да отидат. Малкото учени също няма да има къде да отидат, защото университетите си имат преподаватели, не е като да има голяма липса и голям наплив студенти за метерология (или физика изобщо). От БАН ще бъде взета земя и сгради, които естествено ще бъдат продадени за мол или бизнес-сграда. Това което се случва не е за добро, ама никак даже.

11

Анонимен

преди 5 години

До @6Моля?! БАН били независими? По времето на Дянков се видя колко сте независими.Някой по-долу пък счита днешната БАН за стожер на българщината. Защо не вземе да прочете какво пишат хрантутниците от сферата на историческите науки, социолозите и др. подобни "обществоведи? Каквото им продиктуват силните на деня, това пишат! И се д_у_пят ту на Изток, ту на Запад. Зависи откъде вее вятърът!

10

Анонимен

преди 5 години

До анонимен 6БАН е на бюджетна издръжка. Но мрънкат, защото наистина нямат привилегиите на онези, които са в Президентството и в министерствата. Не стига, че повечето от тях са с тройки и четворки в дипломите, не стига, че лентяйстват, защото са с дебели връзки, ами искат и привилегии!

9

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 5Кой ти е казал, че някой ще разбива БАН? Идеята е да бъде такава, каквато е била до 1947 г. Или тогава не се е създавала наука? Богдан Филов е реформирал БАН(И) така, че да е на европейско ниво.Никой няма да гони учените. Иска се само и да преподават, за да е сигурно,че са си заслужили заплатите, които във ВУЗ ще са по-високи, отколкото са в БАН сега.Какво ще загубят? Само две неща: да безделничат; да работят другаде, а заплатите в БАН да са им нещо като гарантирани соц.помощи

8

@6

преди 5 години

Пич, изобщо не ме интересуват истериите ти, БАН НЕ СА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Виж дефиницията на държавен служител, прочети кои и защо са държавни служители и тогава говори. Половин България е на държавна издръжка, но не се водят държавни служители. В следствие на което, въпросната половин България получава смешни заплати, обикновено около минималната. БАН също. В случай че не знаеш. Воплите ти са ми безинтересни. Ясно е, че БАН е трън в очите на всички платени тролчета. Защото са независими. Нали?

7

Да бе!

преди 5 години

Защо ни трябват тези? То така или иначе ББ казва всичко - и времето определя и снежинките във въздуха лови! Просто - вечер да казва по телевизора какво ще е времето утре, а другата вечер преди да го каже ще обяснява че не било такова защото Корнелия го прецакала (е, може и Станишеф или Орешарски). Много пари ще се спестят!

6

анонимен

преди 5 години

БАН не са били държавни служители? И той ли бе? Че какво държавно има в тази БГ? И след като не са били държавни служители. Какво? Частни интереси ли защитавате? И ако е така. То какво ни засягат Частните ви или лични интереси?

5

Анонимен

преди 5 години

Първо БАН не са държавни служители, защото не се ползват нито с техните привилегии, нито с техните задължения.Второ, малко не ми е ясно как чрез закон се присвоява земя, сгради и апаратура от БАН, според мен това може да бъде оспорено. Трето, НИМХ са ***, че се връзват на цялата схема. Съжалявам за БАН, съжалявам за БГ науката, съжалявам за учените, които ще бъдат буквално изгонени от страната (кой и къде ще ги наеме тук). И всичко, за да бъде разбит БАН, последният стожер на българщината.

4

анонимен

преди 5 години

Хайде вече..Да си седнат на задниците.ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ! БИЛО ТО И В БАН.И да престанат с боричканията си! Този искал да излиза от тук и там! А ми..като не ти отърва тази структура.Ми бий си камшика и напусни! А *** да ни занимавате и вие с глупостите си! Ни идва в повече!03693

3

По света

преди 5 години

има и друг вариант. Свръхкомпетентни специалисти работят в научно-изследователски центрове, които получават като задачи разработването на стратегически проекти.Ако са много кадърни, нашите кадри от БАН ще бъдат приети там и ще получават такива заплати, каквито в съответната държава и министрите не получават. Тогава защо стоят тук? За да си изсмукват от пръстите някакви уж важни теми, та да получават заплати. Но приносите им в 98% от случаите са нулеви. А те си работят и другаде за още пари!

2

Наскоро писаха, че

преди 5 години

по някакъв проект, свързан с националната сигурност, ще работят 3 научни института на БАН и 4 университета. Значи важни проекти могат да се разработват така.Тогава защо хрантутим мастодонта БАН? Нека "учЕните" да идат към университетите и така, както е по цял свят, да съвместяват научната работа с преподавателската дейност.БАН да не хитрува, че и другаде имало институции, подобни на нея. Те работят по друг принцип и колективите получават пари, само ако са спечелили финансиране на проект.

1

Анонимен

преди 5 години

Тази симбиоза на научна и оперативна дейност може и трябва да се запази - извън БАН! Така и заплатите ще са по-добри, и дейността - по-ефективна!