Снимка: pixabay

В началото на летния сезон - през юни, полицията в Тулуза залови 11 българи от пет ромски фамилии. Те били част от престъпна група от България, която принуждавала наши сънародници да просят по улиците на Франция.

Каква е схемата за трафик?

По думите на една от жертвите, всичко започва от Плевен. Набелязаните хора получават първоначална покана за работа в земеделието във Франция с примамливи условия – финансова помощ още на територията на България, тъй като обектите на трафика са предимно социално слаби хора, с психически или физически проблеми. Купува им се алкохол и цигари, за да бъдат по-лесно манипулирани. До Франция се пътува с автомобили или малки бусове. Дестинацията е Тулуза, разказва потърпевшият пред Нова тв.

При пристигането обаче, под претекст, че трябват за регистрация, се отнемат личните им документи. Тогава започва робството – хората са принуждавани да просят на улицата, а ако не изпълняват нарежданията, са малтретирани както физически, така и психически.

Мъжът, който разказа за схемата, се е измъкнал благодарение на други българи, които го приютили в Лион. Той е един от т.нар. "модерни роби", принудени да просят на улицата. Всичко започва след случайно запознанство през октомври 2017 г. в родния му Плевен. Запознава се с мъже от ромски произход – Мирелай и Цветан, когото всички наричат Бай Цецо. Предлагат му работа във Франция и след седмица вече пътуват.

Групата от просещи българи, по думите му, наброява около 30 души. Всички изкарани пари от просия са прибирани. Който не изпълнява нареждания, бива наказван с бой.

Един ден по време на просия става инцидент. Един от просещите е блъснат от камион. Пристига полиция. Мирелай и двама от ръководещите просията бягат с кола. Избягалите стигат до Лион. По разказа му там отново са принудени да просят. Но той успява да избяга. Крие се в подземие. Там го намира Мария - българка, която живее от години в Лион.

Той твърди, че е подал сигнал в полицията в Лион. Предстои да му бъде издаден временен паспорт, тъй като неговите документи били изгорени. След което ще се завърне в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase