fallback

Работодателски организации предлагат да отпадне възможността жените, връщащи се на работа след полагащия им се 2-годишен отпуск по майчинство, да могат да получават и платения си отпуск, които се е натрупал за този период.

Позицията на работодателите е провокирана от решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Oще по темата

"Много е важно това решение на съда на ЕС. Говори се за родителски отпуск, който може да бъде планиран. Отпускът за изглеждане на дете до 8-годишна възраст може да се приеме напълно за родителски отпуск. Трябва да се подебатира малко повече сред експертите", обясни бившият социален министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Василев отбеляза, че дават възможност на управляващите да коригират грешка, за която от АИКБ са алармирали преди 10 години.

"Не може да се брои за отработени двете години отпуск по майчинство. Това е несправедливо спрямо останалите работещи в това предприятие. Става дума за поправяне на една несправедливост. Имаме най-дългото майчинство в целия Европейски съюз - 54 седмици. В същото време имаме най-ниската раждаемост", коментира Василев в "България сутрин".

Христова се съгласи, че заявеното от работодателите е коректно, тъй като според нея те не коментират правото майчинството да се зачита за осигурителен стаж, а претендират върху размера на отпуск по майчинство да се изчислява платеният годишен отпуск и да се изчислява обезщетение, когато работникът напуска.

По думите на Василев са малко хората, които вникват в проблема и го разбират. А исканията на майките той определи така: "Дайте, искаме още, но няма да работим!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

270

Анонимен

преди 5 години

Щом майките станаха проблем, тогава кой ще ражда, утре кой ще работи!? И минималния доход ли вече ви се свиди? Срам! Айде който има сили да си ходи в чужбина, че тука всеки те гледа като чужд, като крадец, за права да не говорим, и без това на майчинство не всеки има право (дискриминация към студенти), пък сега ако може и без!???

269

Гост

преди 5 години

Една майка, която 1 седмица отсъства в месеца с детски болничен е голям проблем за работодателя. Особенно в малките фирми, където персонала е минимален и няма излишък от персонал.

268

Баща на две дъщери

преди 5 години

Казвате, че имаме най дългото майчинство в ЕС. А че имаме и най високите цени и най ниските заплати, никой не вижда. Българина е много *** народ кога ще се осъзнае те какво е истински важното в живота. Нали и вас майка ви е родила да не сте паднали от небето.Вместо да се замислите как да подобрите живота на нашето население вие ни гоните.

fallback